Patarimai: verdame sriubą

Dabartinis sriubos supratimas susiformavo XVIII amžiuje. Iki tol buvo
valgomos tirštos sriubos, tepamos ant duonos, vėliau, maždaug tuo metu, kai
atsirado šaukštas, pradėjo populiarėti ir skystesnės sriubos. Kas gali būti
maloniau šaltą žiemos vakarą už dubenėlį karštos sriubos? Tikriausiai nei viena
iš mūsų neatsisakytų tokio malonumo. O kad sriubą išvirtume kuo skanesnę,
pasidalinsime su jumis keliais naudingais patarimais.

– Visus produktus sriubai parinkite šviežius, rūpestingai juos paruoškite –
nuplaukite, nuskuskite, nupjaustykite visa, kas netinka maistui.

– Ruošiant produktus svarbu ir jų supjaustymas, nes tai turi įtakos sriubos
skoniui. Į vienos rūšies sriubą reikia dėti, pavyzdžiui, nepjaustytą morką, i
kitą – pjaustytą šiaudeliais, į trečią – kubeliais. Todėl labai atidžiai
skaitykite receptą. Dažniausiai jame būna nurodyta, kaip supjaustyti produktus.

– Jei daržovių sriubą verdate su kruopomis, daržoves geriau supjaustykite
smulkiai, kad greičiau išvirtų. Jei sriubą verdate su žirniais ar pupelėmis,
daržoves reikėtų pjaustyti kubeliais. Kai daržoves verdate su pailgais
makaronais, daržoves tinka pjaustyti pailgais gabaliukais.

– Produktus į sriubą dėkite tam tikra tvarka, kad nė vienas nepervirtų ir sriuba
nevirtų per ilgai, o būtų paruošta, kai bus minkšti visi į ją sudėti produktai.
Pavyzdžiui, morkos verda ilgiau už bulves, pupelės – ilgiau už morkas.

– Verdant sriubą mėsą dėkite į šaltą vandenį – tada sultinys bus stipresnis.
Ruošiant antruosius patiekalus reikėtų daryti atvirkščiai: mėsą dėti į verdantį
vandenį. Tada ji bus sultingesnė.

– Užvirus atsiradusias putas nugraibykite, kad sultinys būtų skaidrus. Jeigu
putų labai daug, geriau vandenį, kuriame verda mėsa, nupilkite ir užvirkite iš
naujo.

– Mėsos sultinys bus skanesnis, jei į jį virdamos įdėsite gabalėlį cukraus.

– Sriubą virkite ant mažos ugnies – kai nuoviras vos kunkuliuoja.

– Mėsišką sriubą sūdykite likus 30 minučių iki virimo pabaigos, žuvienę –
pradėjus virti.

– Pats atsakingiausias momentas, kai lieka 3-7 minutės iki virimo pabaigos. Per
šį laiką sriubą paragaukite, sudėkite visus likusius prieskonius, kurie suteiks
norimo skonio.

– Jeigu mėsišką sriubą norite išvirti greičiau, mėsą supjaustykite skersai
raumenų arba sumalkite ir virkite kukulius.

– Kai sriubą verdate iš bulvių su rūgščiais produktais, pvz., raugintais
kopūstais, bulves prieš tai geriau apvirkite, nes dėl rūgšties bulvės kietėja ir
tampa neskanios.

– Svogūnus sriubai pjaustykite mažais kvadratėliais – skaniau ir gražiau, be to,
jų nesimatys. O jeigu svogūnus pakepinsite svieste, sriubos skonis bus dar
gardesnis.