Pats laikas rūgštynių sriubai

Nors maistui rūgštynes jau XII amžiuje vartojo prancūzai, mus jos dar ilgą
laiko buvo viso labo piktžolės. Tačiau yla netrunka išlįsti iš maišo, tad ir ant
mūsų stalo rūgštynės išsikovojo sau vietą. Ir ne veltui.

Pasirodo, ši daržovė turtinga vitaminų (A, C, K, B1, B2, PP, E) ir mikroelementų
(kalio, geležies, vario, magnio, natrio, nikelio, stroncio, cinko).

Be salotų ir gardžiosios sriubos, rūgštynės tinka gaminant omletą, gali būti
puikus pyragų ir koldūnų įdaras, beje, tiek saldus, tiek sūrus. Iš rūgštynių
išradingos šeimininkės verda kisielių, gamina padažus paukštienos ir žuvies
patiekalams, deda į plakamus daržovių kokteilius. Be to, jų lapus galima sūdyti,
rauginti, džiovinti arba tiesiog užšaldyti.

Rūgštynės puikiai dera su pavasarinėmis daržovėmis ir žalumynais. Pabandykite
jas sumaišyti su šparagais, špinatais, krapais, petražolėmis ir salotų lapais.
Gaminant salotas ši daržovė dar “draugauja” su ridikėliais, agurkais, svogūnų
laiškais ir virtomis bulvėmis. Tokias salotas geriausia gardinti grietine.

Tiesa, dėl rūgštynėje esančios oksalo rūgšties gausos, šių žalumynų turėtų
atsargiai vartoti žmonės, kurių skrandžio rūgštingumas yra padidėjęs, taip pat
sergantieji inkstų ligomis. Jų nevartokite, ir kai sergate žarnų uždegimu,
tuberkulioze arba jums sutrikusi druskų apykaita.

Nuo seno pastebėta, kad rūgštynės turi ir gydomųjų savybių. Jos gerina
virškinimą, mažina žarnyno rūgimą, stabdo viduriavimą. Rūgštynės skatina tulžies
išsiskyrimą, tinka vartoti sergant geltlige.
Liaudies medicina rūgštynių šaknų nuovirą vartoja organizmui stiprinti ir
medžiagų apykaitai gerinti. Tuo tikslu rūgštynių šaknys kasamos pavasarį arba
rudenį ir iš karto džiovinamos.

Ananasų, kivių ir rūgštynių gėrimas

Reikės:
– 300 g nuvalyto ananaso,
– 200g šviežių rūgštynių,
– 2 kivių.

Nuvalytas ir nuplautas daržoves suplakti plaktuvu. Toks gėrimas itin naudingas
sveikatai: ananasuose esančios medžiagos gerina virškinimą, kiviai teigiamai
veikia kraujo apytaką, kraujagyslių sieneles. Žaliasis pigmentas esantis
daržovėse gausus magnio, kuris reikalingas širdžiai.
Rūgštynių sudėtyje esančios obuolių ir citrinų rūgštys pasižymi
priešuždegiminėmis savybėmis.