Sveikatos apsaugos ministro Rimvydo Turčinsko įsakymu patvirtintas 2007 m. Kompensuojamųjų vaistinių preparatų kainynas. Po jo patvirtinimo kompensuojamųjų vaistų grupių bazinės kainos kris iki 4 proc. Kita vertus, kai kurių prekinių ženklų vaistų priemokos gali padidėti, todėl pacientai skatinami gydytojų ir vaistininkų prašyti pigiausių reikiamos grupės vaistų. Mat didėjant konkretaus vaisto priemokai, kitų tos pačios cheminės sudėties vaistų priemoka dažniausiai nesikeičia.

Planuojama, kad įsigaliojus 2007 m. kompensuojamųjų vaistinių preparatų bazinių kainų kainynui, valstybė per metus sutaupys apie 24 mln. Lt Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto lėšų. 16 mln. Lt dėl vaistų gamintojo deklaruotų kainų sumažėjimo ir dar apie 8 mln. Lt – po derybų su vaistų gamintojais. Tai pajus ir pacientai, nes kai kurių vaistų priemokos sumažės nuo kelių dešimčių iki kelių šimtų litų. Labiausiai priemokų suma mažėja onkologinių ir nervų sistemos ligų vaistų grupėje.

Pvz., onkologinėms ligoms gydyti yra skirta Paclitaxelum vaistų grupė, kurią sudaro keletas konkrečių prekinių ženklų vaistai. Vienam iš šių vaistų gamintojų sumažinus deklaruojamas kainas, mažėjo ne tik kompensuojama suma, kas leido sutaupyti valstybei, bet ir paciento priemoka. Ji nuo daugiau nei poros šimtų krito iki 16 Lt.

Arba antrasis pavyzdys. Hipertenzija gydyti yra skirtas vaistas Amlodipinas. Jo buvusi bazine kaina grupėje (kompensuojama suma ) 22,04 Lt. Pigiausias vaistas prekiniu pavadinimu 23,59 Lt, priemoka kompensuojant 100 % 1,55. O naujame kainyne kompensuojama suma sumažėjo iki 19,97. Pigiausias vaistas prekiniu pavadinimu atpigo iki 21,42 Lt, atitinkamai priemoka kompensuojant 100 % sumažėjo iki 1,45 Lt.

Naujame kainyne įrašyti 1504 vaistiniai preparatai prekiniais pavadinimais, naujų įrašyta – 113, gamintojo deklaruota kaina sumažinta 185 vaistiniams preparatams. Visi vaistiniai preparatai sugrupuoti į 445 grupes. Esminių papildymų šiųmetiniame kainyne nėra, išskyrus keletą preparatų, skirtų gydyti kraujotakos bei jungiamojo audinio ir skeleto – raumenų sistemos ir kitoms ligoms.

SAM Ryšių su visuomene skyrius
Tel. (8 5) 266 14 13
renata.grikselyte@sam.lt
www.sam.lt