+2
-0
+2

Net ir pats naudingiausias maistas gali būti pavojingesnis skrandžiui nei bulvių traškučiai ar dešrainiai su sūrainiais. Amerikiečių specialistai sudarė produktų, kurių galima aptikti kone kiekvienos šeimos šaldytuve, ir kuriais per pastaruosius 20 metų buvo apsinuodijama dažniausiai, sąrašą.

Juodosios alyvuogės
Nemaža dalis prekybos centruose parduodamų juodųjų alyvuogių iš tiesų yra geležies gliukonatu nudažytos žalios alyvuogės. Todėl jose, aišku, daug mažiau naudingųjų medžiagų. Valgant daug dažytų alyvuogių organizme gali susidaryti geležies perteklius.

Virtos dešros ir dešrelės
Šiuose produktuose yra daug “paslėptų” riebalų, kurie gali būti antsvorio ir “blogojo” cholesterolio pertekliaus priežastis. Kokybiškos virtos dešros ar dešrelių kilogramas neturėtų kainuoti daug pigiau nei kilogramas žalios mėsos. Kuo pigesni yra šie produktai, tuo daugiau juose yra priedų. Sotu? Taip. Naudinga? Ne.

Bulvės
Ši daržovė kaip joks kitas produktas sugeba “sutraukti” patogeninius mikrobus, galinčius sukelti daugybę ligų. Ypač kai jų dedama į įvairias salotas ar mišraines. Dažniausiai tokiose bulvėse aptinkama salmonelių, žarnyno lazdelių, taip pat dizenterijos sukėlėjų.

Krabų lazdelės
Kaip žinia, jos tik taip vadinasi, nes krabų mėsos ten nė su žiburiu nerasi. Jų sudėtyje yra žuvies faršo, bet daugiau krakmolo, druskos, cukraus, vandens, na, ir aišku konservantų, skonio stipriklių ir t.t. Taigi šio produkto maistingumas – lygus nuliui.

Žalumynai
Labai dažnai žmonės apsinuodija žalumynais. To priežastis – grunte besiveisiančios bakterijos ir virusai. Maža to, žalumynų lapuose ir stiebuose kaupiasi ir konservuojasi kenksmingosios dirvožemio medžiagos.

Rūkyti gaminiai
Juose gausu kancerogenų. Be to, dauguma rūkytų gaminių iš tiesų yra mirkyti, nes tai yra daug pigesnė (bet ar sveikesnė?) technologija.

Sūriai
Sūriuose taip pat galima aptikti patogeninių mikroorganizmų, ypač jei produktas gaminamas namų sąlygomis iš nepasterizuoto pieno. JAV specialistai perspėja, kad rizikos zonoje yra nėščiosios, kurios per dažnai valgo fetos, bri ar kamambero rūšių sūrio. Juose gali daugintis bakterija, kuri sukelia listeriozę.

Pomidorai
Iš daržovių būtent pomidorai dažniausiai tampa apsinuodijimų priežastimi. Bakterijos į daržovę patenka pro pažeistą odelę. Jei tokį pomidorą valgysite termiškai neapdorotą, rizikuojate susirgti. Dažniausiai pomidoruose dauginasi salmonelės ir noroviruso sukėlėjai.

Lietuvos sveikata