Penketuko dieta – paprasta, lengva ir sotu

Puikiai pasirūpinęs Holivudo gražuolių Jessicos Simpson, Halle Berry, Evos
Mendes ir Benjamino Bratto kūnais žvaigždžių dietos specialistas Harley
Pasternak sukūrė 5 faktorių dietą – mitybos planą, leidžiantį nejausti alkio,
skatinantį atverti virtuvės duris fantazijai ir tuo pačiu padedantį lieknėti.

Viskas šioje dietoje sukasi apie skaičių 5. Dietos laikomasi 5 savaites, per
dieną numatyti 5 valgymai, susidedantys iš 5 komponentų, patiekalai ruošiami ne
ilgiau kaip 5 minutes, sudaryti iš ne daugiau kaip 5 ingredientų. Be to, kartą
per savaitę ši dieta leidžia pasidaryti „išeiginę“ ir pasmaližiauti tuo, kas
kasdien neleidžiama.

Penketuko dieta numato 5 valgymus griežtai nustatytomis valandomis. Jei nesate
alkana – galite suvalgyti mažiau. Tiesą sakant, dieta šia gudrybe ir grįsta: jei
nesate alkana – rinksitės mažesnę porciją, o valgydama kol dar nespėjote išalkti
nejausite ir kankinančio alkio, įprasto daugeliui dietų.

Beje, laikantis šios dietos 5 dienas per savaitę privaloma ir sportuoti. Sporto
programa sudaryta iš 5 pratimų, kurių kiekvieną reikia tęsti po 5 minutes. Tokia
trumpa mankšta, pasak dietos įkūrėjo – daug naudingesnė, nei dažnai siūloma 90
min. programa 3 kartus per savaitę: juk lengviau yra mankštintis dažniau, bet
nepervargti, nei kas antrą dieną nusiplūkti iki devinto prakaito.

Mitybos specialistai vieningai sutaria, kad ši dieta yra sveika ir puikiai
subalansuota. Tiesa, nors pats H.Pasternakas ją pristato kaip 5 savaičių mitybos
planą, gydytojų nuomone, tokio mitybos ir sporto režimo būtų pageidautina
laikytis visą gyvenimą.

Laikantis penketuko dietos principų, kiekviena porcija turi susidėti iš 5
komponentų: baltymų (raumenims), žemo ir vidutinio glikeminio indekso
angliavandenių (energijos užtaisui), skaidulų (pasisotinimui), sveikų riebalų (pasitenkinimui)
bei nesaldintų skysčių (išvalyti organizmą).

Štai pagrindiniai rekomenduojami maisto produktai, kuriuos besilaikantieji šios
dietos turėtų nuolat turėti po ranka:

Baltymai: vištos krūtinėlė, kiaušinio baltymas, žuvis, sūris, liesa mėsa
ir neriebus pienas.

Angliavandeniai: obuoliai, brokoliai, kopūstai, morkos ir kt. vaisiai bei
daržovės, taip pat grūdai bei ankštinės kultūros.

Riebalai: avokadas, lašiša, riešutai, nerafinuoti šalto spaudimo aliejai.

Maistinės skaidulos: vaisiai, daržovės, grūdai.

Tereikia truputėlio fantazijos bei kulinarinių gabumų – ir įvairiai kombinuodama
išvardytus produktus, kad kiekvienam valgymui jų tektų po lygiai, galite sukurti
tikrų tikriausių dietinių kulinarijos šedevrų!