Penki maisto priedai, kurie nekenkia

F322 (lecitinas) – tai emulsifikuojamoji medžiaga, dažnai naudojama
vandeniui ir riebalams sujungti. Lecitiną galima gaminti iš kiaušinių ar sojų.
Jo yra margarine, majoneze, leduose, šokolade, kepiniuose, sausainiuose.
Lecitinas yra maistingas ir netoksiškas, jis naudojamas smegenų veiklai
pagerinti.

E300 (askorbo rūgštis)

Tai natūralus antioksidantas, neleidžiantis maistui rūgti ir apkarsti. Jo yra
keptuose ir konservuotuose produktuose, džiovintose bulvėse, pieno milteliuose,
koncentruotose vaisių sultyse, kūdikių maiste. Askorbo rūgštimi chemijoje
vadinamas vitaminas C, jį vartoti saugu ir sveika.

E967 (ksilitolis)

Tai iš beržų gaminamas dirbtinis saldiklis. Pasižymi švelniu mėtų skoniu. Jo yra
kramtomojoje gumoje, burnos gaivikliuose. Įrodyta, kad ksilitolis naikina dantų
ėduonį sukeliančias bakterijas.

E306 (vitaminas E)

Tai natūralus antioksidantas, gaunamas iš sojų pupelių, daigintų grūdų ar
medvilnės sėklų. Jo yra majoneze, margarine, dešroje, desertuose. Vitaminas E
yra svarbiausias riebaluose tirpus antioksidantas, jis padeda sumažinti vėžio ir
širdies ligų pavojų. Valgydami jo gauname nedaug, todėl reikėtų vitaminą vartoti
kaip maisto papildą.

E101 (riboflavinas)

Tai natūrali dažomoji medžiaga (maistinis dažiklis). Jo yra padažuose,
fermentiniame sūryje, gaiviuosiuose gėrimuose. Riboflavinas (kitaip vitaminas
B2) yra svarbi maisto medžiaga, jį vartoti saugu ir sveika.