Kiaulių gripu visame pasaulyje serga 1,5 tūkst. žmonių. Nuo šios ligos visoje planetoje jau mirė 30 žmonių, dauguma iš jų Meksikoje. Tačiau kiaulių gripas toli gražu nėra pats rimčiausias šiuo metu pasaulyje siautėjantis ligos protrūkis. Žurnalas „Foreign Policy“ pristato 5 ligas, apie kurias jūs veikiausiai neišgirsite kalbant per vakaro žinias.

Cholera

Kas tai? Pavojinga infekcinė žarnyno liga, kuri gali sukelti mirtį nuo dehidratacijos ar inkstų nepakankamumo. Priešingai nei kitos žarnyno ligos cholera dažnai yra mirtina tiek vaikams, tiek suaugusiems.
Kur ji siaučia? Ar verta sunerimti dėl pandemijos? Cholera globaline rykšte yra nuo 1961 metų. Daugiausiai ši liga siautėja Afrikoje, Pietryčių Azijoje ir Lotynų Amerikoje. Naujų infekcijų skaičius 2006 metais išaugo net 96 proc. Toks ligos atvejų išaugimas gali būti paaiškintas tuo, kad cholera dažniausiai smogia žmonių perteklių jaučiančioms ir tinkamų gyvenimui sanitarinių sąlygų neturinčioms vietoms. 
Dabartinis protrūkis. Kaip skelbia Pasaulios sveikatos organizacijos blogiausias scenarijus, choleros protrūkis, kuris prasidėjo 2008 metų rugpjūtį, Zimbabvėje jau apkrėtė 96 tūkst. žmonių. Nuo šios ligos jau mirė 4,2 tūkst. žmonių. Problemą dar padidino tai, kad Zimbabvei trūksta elementariausio geriamo vandens atsargų. Šalies infrastruktūra taip pat yra labai prasta. Pastaraisiais mėnesiais liga apsikrėtusių žmonių skaičius lyg ir ėmė mažėti, tačiau Pasaulios sveikatos organizacija perspėja, kad cholera visu savo baisumu vėl gali smogti šį rugpjūtį.

Nugaros smegenų meningitas

Kas tai? Stuburo smegenų ir smegenų dangalų uždegimas. Kai kurie bakterinio meningito atvejai gali smarkiai pažeisti smegenis, o kai kuriais atvejais net pražudyti ligonį.
Kur jis siaučia? Meningito protrūkiai dažniausiai fiksuojami Afrikos Sahelio ir Saharos regionuose. Paskutinį kartą smarkus šios ligos protrūkis užfiksuotas Nigerijoje, Nigeryje ir Čade. 
Dabartinis protrūkis. Nuo 2009 metų pradžios meningito protrūkis nusinešė daugiau nei 1,9 tūkst. žmonių gyvybes trijose valstybėse. Vien Nigerijoje ši liga pareikalavo 1,5 tūkst. gyvybių. Iš viso meningitu nuo šių metų pradžios apsikrėtė 56 tūkst. žmonių, o tai yra pats didžiausias šios ligos protrūkis nuo 1996 metų, kai nuo meningito mirė daugiau kaip 25 tūkst. žmonių. Čade, kur itin sunku gauti šiai ligai gydyti skirtų vaistų, miršta kas dešimtas meningitu sergantis žmogus. Manoma, kad netradiciškai šaltas klimatas šiemet sukėlė didesnį nei iki šiol šios ligos protrūkį. Atsakydama į tai, nevyriausybinė organizacija Medikai be sienų pradėjo didžiausią savo istorijoje skiepijimo nuo šios ligos kampaniją. Iš viso paskiepyti jau 5,4 mln. žmonių, o dar 1,7 mln. laukia savo eilės.

AIDS

Kas tai? Liga, paveikianti žmogaus imuninę sistemą ir padaranti individus labiau pažeidžiamus mirtinoms infekcijoms. Nuo 1981 metų nuo AIDS visame pasaulyje mirė 25 mln. žmonių. 
Kur jis siaučia? Šiuo metu nešiodami AIDS virusą visame pasaulyje gyvena 33 mln. žmonių. Iš jų 22 mln. glaudžiasi Afrikoje. Nauji vaistai leidžia smarkiai prailginti ir palengviti šį virusą nešiojančių žmonių gyvenimą, tačiau besivystančiose valstybėse šiuos vaistus gauna vos kas trečias AIDS nešiotojas. 
Dabartinis protrūkis. Kinija atkreipė viso pasaulio dėmesį, kai griebėsi drakoniškų priemonių kiaulių gripo protrūkiui sulaikyti. Tačiau ši šalis žymiai lėčiau reagavo į AIDS epidemiją, kuri per pirmus 9 praėjusių metų mėnesius nusinešė 7 tūkst. kinų gyvybes. Praėjusiais metais AIDS nepastebimai tapo pačiu mirtiniausia infkecine liga Kinijoje. AIDS nusinešė daugiau gyvybių nei tuberkuliozė. Nors Kinijoje nuo AIDS mirštančiųjų skaičius vis dar yra sąlyginai mažas, tačiau jis didėja kosminiu greičiu. Prieš 3 metus Kinijoje nuo AIDS iš viso tebuvo mirę vos 8 tūkst. žmonių. Sužinoti tikruosius ligos mastus sunku, nes AIDS sergantys žmonės dažniausiai yra išstumiami iš visuomenės. Beveik pusė kinų teigia niekada nevalgysiantys kartu su ŽIV nešiotoju. Be to, vietiniai pareigūnai dažnai dirbtinai sumažina AIDS apsikrėtusių žmonių skaičius, kad tik išvengtų problemų su Pekinu.

Ebola

Kas tai? Sunki virusinė žmonių ir primatų liga, kuri sukelia karščiavimą, raumenų skausmus, viduriavimą, vėmimą, o kai kuriais atvejais net vidinį kraujavimą ar odos bėrimą. Ebola pasižymi itin dideliu mirtingumu ir per kai kuriuos šios ligos prasiveržimus mirdavo net 90 proc. apsikrėtusiųjų. Ši liga fiksuojama nuo 1976 metų. Šia liga dažnai apsikrečia pacientus gydantys medikai ar mirusiuosius laidojantys artimieji.
Kur ji siaučia? Kol kas pati mirtiniausia Ebola viruso forma – Zairo ebola – buvo fiksuojama tik Centrinėje Afrikoje, kur nesterilios ligoninės tik palengvina viruso perdavimą per asmeninį kontaktą ar apsikeitimą kūno skysčiais. Labiausiai nuo šios ligos protrūkių kentėdavo Kongas, Uganda ir Sudanas. Nemirtina (jei nesate beždžionė) šios ligos forma – Ebola-Reston – buvo aptikta ir JAV, Italijoje ir Filipinuose.
Dabartinis protrūkis. Paskutinis šios ligos protrūkis šių metų vasario viduryje buvo užfiksuotas Konge, kur identifikuoti 32 Ebolos viruso atvejai, pareikalavę 15 gyvybių. 2007 metų protrūkis buvo žymiai didesnis, tuomet mirė 187 žmonės, t.y. net 71 proc. visų apsikrėtusiųjų. Tiesa, yra gerų su šiuo virusu susijusių žinių. Ebolos pandemija pasauliui negresia, nes ši liga yra itin sunkiai perduodama. Vis dėlto itin didelis šios ligos mirtingumas lėmė tai, kad per protrūkius kai kurios valstybės būna priverstos uždaryti savo sienas, kad sulaikytų ligos plitimą.

Dengue karštinė

Kas tai? Infekcija, kurią platina moskitai ir kuri sukelia raumenų ir sąnarių skausmus.
Kur ji siaučia? Apie Dengue karštinę tropinėse šalyse būdavo skelbiama jau kelis am-ius, tačiau iki pat 1970 metų ši liga buvo fiksuojama tik 9 valstybėse. Tačiau per pastaruosius metus ši liga išplito į dešimtis šalių ir, kaip skelbia oficiali statistika, per metus šia liga apsikrečia apie 50 mln. žmonių. Rizika apsikrėsti Dengue karštine šiuo metu kyla dviems penktadaliams žemės gyventojų. Didžiausia grėsmė kyla Lotynų amerikai. Priešingai nei kitos moskitų platinamos ligos, tokios kaip maliarija, dengue karštinė paliečia tiek kaimų, tiek miestų gyventojus.
Dabartinis protrūkis. Nors pasaulio dėmesys šiuo metu yra sutelktas į Meksikoje prasidėjusį kiaulių gripo protrūkį, tačiau Dengue karštine šiuo metu yra apsikrėtę net 50 tūkst. Bolivijos ir 20 tūkst. Argentinos gyventojų. Nors patikimą statistiką gauti yra itin sunku, tačiau manoma, kad nuo šios ligos jau mirė šimtai žmonių. Australija taip pat stengiasi susidoroti su šios ligos plitimu, nes Dengue karštine šalyje jau serga beveik 1 tūkst. žmonių.
 

iMed