Persimonas – “oranžinė saulė”

Persimonas, dar dažnai vadinamas churma, kilęs iš Kinijos. Jis nuo seno
vadinamas dietiniu produktu. Šie vertingi vaisiai sukaupia daug organinių
rūgščių, mineralinių medžiagų, pektinų, rauginių ir dažinių medžiagų. Jie
vertinami dėl juose susikaupiančių gliukozės ir sacharozės (iki 25 proc.).

Ypač daug šiuose vaisiuose yra karotino, vitamino C, jodo, geležies, vario,
kalio ir kalcio. Dėl didelio pektino kiekio liaudies medicina šiuos vaisius
naudojo skrandžio ir kitoms virškinamojo trakto ligoms gydyti.

Puikiai persimonai saugo inkstus. Pasižymėdami šlapimą varančiu poveikiu
persimonai padeda greičiau iš organizmo pašalinti kalcio druskas. Be to, šie
vaisiai turi baktericidinių savybių, todėl tinka įvairiems uždegiminiams
procesams slopinti, žaizdoms gydyti. Tinka peršalus, skaudant gerklei.

Persimonai mažina kraujospūdį, stiprina kraują ir padeda organizmui atsistatyti
po išsekimo, gerina virškinimą, žadina apetitą, suteikia žvalumo. Juose esantis
karotinas saugo regėjimą.

Dažniausiai persimonai valgomi švieži. Jei vaisius dar ne visiškai sunokęs,
gleivinę sutraukiantį jo poveikį galima panaikinti 10-12 val. vaisius palaikius
30-40°C temperatūros vandenyje arba truputį pašaldžius.

Prinokęs vaisius yra sviesto minkštumo. Šaukštu išimtą minkštimą galima valgyti
sumaišius su saldumynais ar jogurtu. Persimonai naudojami salotoms gaminti, jie
tinka želė, pudingui ar pyragui pagardinti. Iš jų verdami džemai ir marmeladai.
Su jais gali būti ruošiami padažai salotoms.

Daugelyje šalių labai populiarūs džiovinti persimonai, kai kur iš jų gamina
vyną, sidrą, alų.

Svarbu: persimonų nerekomenduojama vartoti nutukusiems ir diabetu sergantiems
žmonėms, taip pat tiems, kuriuos kamuoja obstipacija (vidurių užkietėjimas).