+4
-0
+4
Persimonų nauda organizmui
Persimonai, kad ir kaip keistai skambėtų, visgi yra didelės, apvalios, sultingos, ploną žievelę turinčios uogos. Šių uogų (churma) - persimonų nauda itin jaučiama mūsų sveikatai dėl antioksidantų gausos. Persimonų gimtinė yra Kinija. Tik vėliau jie paplito visoje Japonijoje, kur dar ir dabar atlieka pagrindinį vaidemenį Japonų virtuvėje. Šiai dienai persimonai gana plačiai vartojami visame pasaulyje. 
Prinokę persimonai yra labai sladūs, turi "medaus skonio". Kartais jie šiek tiek paruduoja, tačiau tai nereiškia, kad persimonai yra sugedę, tai nutinka todėl, kad juose gausu vaisių cukraus. 
Uogų forma gali šiek tiek skirtis, spalva kinta nuo šviesiai geltonos - oranžinės iki tamsiai raudonai oranžinės. Jų dydis taip pat gali skirtis: nuo mažo apelsino dydžio iki greipfruto dydžio, priklausomai nuo veislės. Persimonai yra labai skanūs ir maistingi.  
Persimonų naudingosios maistinės medžiagos
Persimonuose gausu: katechinų, antioksidantų iš flavonoidų šeimos. Jie taip pat pasižymi antiuždegiminėmis ir antihemoraginėmis savybėmis.
Beta karotinas, likopenas, liuteinas, zeaksantinas ir kriptoksantinas yra antioksidantai, kurie padeda neutralizuoti laisvuosius radikalus ir neleidžia formuotis vėžinėms ląstelėms. 
Persimonuose yra daug vitamino C, A, B grupės vitaminų. Be naudingųjų mineralų, taip pat gausu kalcio, kalio, geležies, mangano, fosforo ir vario.
Persimonų nauda sveikatai
Persimonai ypač rekomenduojami žmonėms, kurie kenčia nuo kepenų problemų. Jie taip pat yra didelės energinės vertės produktas. Štai kodėl persimonai yra rekomenduojami vaikams, sportuojantiems žmonėms ir žmonėms, kurie fiziškai ar protiškai daug dirba.
Persimonai – puikus pasirinkimas ir šiais atvejais: 
Peršalus ar sergant gripu. Juose gausu vitamino C, tai labai veiksminga stiprinant imuninės sistemos funkcijas, kurios gali padėti sumažinti gripo daromą žalą, kaip ir daugelis kitų infekcinių ar uždegiminių simptomų; 
Užkietėjus viduriams. Dėl savo didelio kiekio ląstelienos ir vandens, persimonai gali būti puikus vaistas, susidūrus su šia problema; 
Turint aukštą kraujospūdį. Persimonai padeda sumažinti aukštą kraujo spaudimą ir išvengti daugelio širdies ligų, susijusių su hipertenzija;
Detoksikacijai. Kaip jau buvo minėta, persimonai yra puikus antioksidantų šaltinis, kuris vaidina svarbų vaidmenį kepenų sveikatai ir kūno detoksikacijai. Antioksidantai padeda neutralizuoti toksinus ir kitas kenksmingas medžiagas iš organizmo, užkirsti kelią ligoms, kurias sukelia laisvieji radikalai; 
Pritrūkus energijai. Persimonai yra lengvai virškinami, todėl greitai suteikia energijos (cukraus forma) – naudingi užsiimantiems energijos reikalaujančia veikla. Štai kodėl jie yra ypač rekomenduojami vaikams ir žmonėms, kurie sportuoja ar daug protiškai dirba; 
Susidūrus su stresu, nuovargiu. Dėl didelio cukraus ir kalio kiekio, persimonų sultys gali padėti sustiprinti organizmą ir palengvinti streso ir nuovargio simptomus, be jokių specialių maisto papildų.
Persimonų nauda grožiui: 

• Naikina spuogus. Iš vaisiaus minkštimo ir kaušinio baltymo pagaminta kaukė sutraukia poras ir naikina spuogus. 
• Persimonai, kaip ir kiti oranžiniai vaisiai (abrikosai, persikai, moliūgai, apelsinai, mandarinai, morkos) padidina seksualumą.

Ką vertėtų žinoti perkant persimonus: 

• Perkant, vertėtų žinoti, kad persimonų yra įvairių rūšių. Jie paprastai skiriasi išvaizda. Pailgi oranžiniai vadinami churma jie yra didesni, būtent karčiųjų gali labiau pasitaikyti tarp pailgų. Apvalaini oranžiniai vadinami koroliok - jie paprastai būna saldūs. Juodieji vadinami black sapote - tai Meksikoje auginami persimonai su juodu minkštimu ir žalia odele, nors Lietuvoje tokių neteko matyti. 
• Sunokę persimonai yra minkšti, jei nusipirkote kietokus, didelė tikimybė kad bus ir aitrūs, nenusiminkite, jie puikiai sunoksta ir laikant, pvz šaldymo kameroje, atšildote bus ir skanūs ir neaitrūs. 

Persimonų laikymas: 

Laikyti vaisius reikia labai atsargiai, stengiantis nepažeisti odelės ir šiaip kuo mažiau čiupinėjant ir spaudžiant. 
Geriausiai išsisaugo užšaldyti vaisiai.

Šaltinis | Dietinis gydymas bendrojoje praktikoje | Gydytoja dietologė Jūratė Dobrovolskienė