Kovo 19 d. (trečiadienį), 11 val. viešbutyje „Holiday Inn” (Šeimyniškių g. 1, Vilnius) organizuojama baigiamoji projekto „Priešdarbinė psichikos neįgaliųjų reabilitacija” konferencija. Jos metu bus pristatyti projekto rezultatai – kiek pažengta kuriant žmonių su psichikos negalią integracijos į darbo rinką ir visuomenę sistemą.

Per trejus metus įgyvendinant projektą buvo apmokyta apie 300 specialistų, dirbančių psichikos sveikatos centruose ir kitose

institucijose, iš visos Lietuvos. Gautas žinias ir vienodą metodiką jie jau pradėjo praktiškai pritaikyti savo darbe. Konferencijoje psichikos sveikatos centrų atstovai iš Šiaulių, Šilutės, Vilniaus dalinsis patirtimi, kaip jiems sekasi praktiškai panaudoti mokymuose gautas žinias.

„Lietuvoje iki šiol nebuvo priešdarbinės reabilitacijos sistemos, kurią taikytų visi su psichinę negalia turinčiais žmonėmis dirbantys specialistai, jie nebuvo adekvačiai paruošiami, nežinojo, kaip padėti neįgaliesiems susirasti darbą, pritapti darbo aplinkoje, įveikti naujame darbe kylantį stresą”, – sako projektą įgyvendinančio Vilniaus psichosocialinės reabilitacijos centro direktorė Rūta Lukošaitytė.

Pagal projekto metu sukurtą su neįgaliaisiais dirbančių specialistų rengimo metodiką nuo šiol bus ruošiami visi šioje srityje dirbantys specialistai. Tai leis pritaikyti iš geriausios praktikos sudarytą metodiką visuose centruose. Tikimasi, kad tinkamas specialistų, dirbančių su psichikos neįgaliaisiais, parengimas stipriai prisidės prie aktyvesnio tokių žmonių įdarbinimo ir jų socialinės integracijos.

„Darbdaviai vis geranoriškiau žiūri į psichikos neįgaliųjų įdarbinimą. Šiuo metu ir patiems psichikos neįgaliesiems lengviau susirasti darbą, nes dėl emigracijos ypač trūksta darbuotojų regionuose. Iš savo pusės, jau turėdami instrumentą – vieną sistemą, mes žinome, nuo ko pradėti, kaip geriau išsiaiškinti mūsų klientų poreikius ir jiems padėti integruotis į darbo rinką”, – sako Šilutės psichikos sveikatos centro socialinė darbuotoja Danguolė Andriušaitienė.

Konferencijoje pranešimus skaitys projektą „Priešdarbinė reabilitacijos paslaugų tinklo žmonėms su psichikos negalia išvystymas Lietuvoje” įgyvendinančio Vilniaus psichosocialinės reabilitacijos centro direktorė Rūta Lukošaitytė, psichikos sveikatos centrų iš visos Lietuvos atstovai, medicinos mokslų daktaras, psichiatras Dainius Pūras. Naują savo knygą „Bendruomeninės (socialinės) psichiatrijos pagrindai. Psichosocialinė reabilitacija” pristatys medicinos mokslų daktaras, psichiatras Arūnas Germanavičius.

Renginyje taip pat bus pristatytas psichosocialinės reabilitacijos paslaugų vertinimas. Pirmą kartą Lietuvoje buvo įvertintos Europos Sąjungos struktūrinių fondų finansuojamo projekto įgyvendinimo pasekmės realioje aplinkoje. Tyrime dalyvavo 31 psichikos sveikatos paslaugas teikianti įstaiga Lietuvoje, taip pat apklausta daugiau nei šimtas psichikos sveikatos specialistų ir daugiau nei trys šimtai žmonių, turinčių psichikos negalią.