Pirma pagalba įvykus traumai

 

Niekas nežino, kada nugriūsi, užsigausi ar susižeisi… Nelaimė gali nutikti namuose, darbe ar bet kurioje kitoje vietoje. Dažniausiai tuo metu šalia nebūna medicinos darbuotojo, kuris yra apmokytas teikti pirmąją pagalbą, todėl labai svarbu visiems mokėti teikti tinkamą pirmąją pagalbą traumos metu. Pirmoji pagalba – tai paprasčiausi tikslingi veiksmai ir būdai turimomis medicinos bei kitomis priemonėmis išsaugoti nukentėjusiojo ar ūmiai susirgusio žmogaus gyvybę, sustabdyti sveikatai žalingus veiksnius. Pirmoji pagalba nėra sudėtinga, todėl ją teikti gali kiekvienas.

 

Kaulų lūžiai

Kaulo lūžis gali būti atvirasis ir uždarasis. Atviro lūžio vietoje pažeidžiama oda, atsiveria žaizda, iš kurios kyšo kaulų galai. Jei kaulo lūžis uždaras, oda lūžio vietoje būnanepažeista. Lūžus kaului, lūžimo vietoje atsiranda patinimas, kraujosruva. Būna stiprus skausmas, jaučiamas ar girdimas traškėjimas. Gali pasikeisti forma – galūnė gali būti sutrumpėjusi, neįprastai perkreipta, persukta, sulenkta. Lūžus kaului, visuomet

sutrinka judesiai. Jeigu lūžis atviras, reikia stabdyti kraujavimą– ant kraujuojančios vietos uždėti marlės tvarsčius ar kitą audeklą ir užspausti rankomis. Jokiais būdais nespauskite išsikišusių kaulų fragmentų. Galūnę reikia sutvirtinti taip, kad sąnariai aukščiau ir žemiau pažeistos vietos nejudėtų. Jei lūžimas yra uždaras – prilaikykite sužalotą vietą, stenkitės nejudinti. Kaip ir atviro lūžio atveju, pažeistą vietą sutvirtinkite taip, kad sąnariai aukščiau ir žemiau pažeistos vietos nejudėtų. Pažeistai vietai sutvirtinti naudokite standžius, kietus įtvarus (tiks lentelės, kartonas, medžių šakos, standžiai susuktilaikraščiai) ir minkštus paklotus, kad nesusidarytų pragulos. Įtvarus pritvirtinkite prie sužeistos galūnės tvarsčiu ar skarele. Įtvaro negalima dėti ant žaizdos.

 

Stuburo sužalojimas

Susižaloję nugarą ar kaklą, kartu galime susižaloti ir stuburą bei pažeisti stuburo smegenis. Patyręs tokią traumą žmogus dažniausiai lieka neįgalus. Tačiau, jei neįtarę sužalojimo judiname nukentėjusįjį, galime dar labiau pažeisti stuburą. Jei įtariate stuburo pažeidimą, nekeiskite sužeistojo padėties (jei situacija negresia jo gyvybei), bet skubiai kvieskite greitąją medicinos pagalbą. Jei reikia atversti nukentėjusįjį ant nugaros (jis be sąmonės, reikia gaivinti), verskite taip, kad galva, kaklas ir visas stuburas būtų vienoje tiesėje (pavyzdžiui, po automobilių avarijos negalima nukentėjusiojo traukti iš automobilio neuždėjus įtvaro!). Kaip kaklo įtvarus galite naudoti drabužių ritinėlius. Paguldę nukentėjusįjį ant kieto pagrindo (tiks kelios plačios lentos, medžio drožlių plokštė, lygios durys ir t.t.), padėkite po šonais ir abipus galvos standžiai susuktus audinio, drabužių ritinėlius ir pririškite taip, kad vežant į gydymo įstaigą nukentėjusiojo kūno padėtis nekistų. Pririškite rankas. Sužeistąjį kelkite ne mažiau kaip keturiese (vienas turi prilaikyti galvą). Jeigu reikia gaivinti (daryti dirbtinį kvėpavimą ir išorinį širdies masažą), tai darykite pagal visas gaivinimo taisykles, nukentėjusįjį atsargiai paguldę ant nugaros.

 

Raumenų traumos

Raumenų traumos gana dažnai pasitaiko tiek kasdieniniame gyvenime, tiek sporte. Raumuo gali būti sumuštas, patemptas ar net plyšti. Raumenų sumušimai ir patempimai yra dažniausios traumos ir sudaro 90 proc. visų skeleto raumenų sistemos sužeidimų tarp sporto traumų, o rečiausi – raumenų plyšimai. Dažniausiai nukenčia plaštakų, rankų, kojų, pėdų ir sėdmenų raumenys. Jei tai patempimas – traumą įmanoma išsigydyti ir patiems. Patempimai, pvz.raiščių, pasireiškia smarkiu skausmu sąnario srityje (ir aplink) ir patinimu. Svarbiausia yra ilsinti pažeistą vietą, ją šaldyti, prispaust ir stengtis laikyti pakeltą. Jei pajutote skausmą nugaroje, geriausia bus, jei kreipsitės pas gydytoją. Galbūt tai tik netreniruoto nugaros raumens skausmas, tačiau, atsarga gėdos nedaro. Nugaros traumos yra itin pavojingos ir sunkiai ir ilgai gydomos, kartais, net neišgydomos. Žinoma, galite pamėginti preparatus (jei jaučiate, kad tai raumenų skausmas) nuo raumenų skausmo. Raumenų plyšimas – plyšusio raumens skausmas jums neabejotinai pats pasakys apie save.

 

Dolmen – malšinant skausmą

Veiksmingiausia ūminį skausmą pradėti malšinti vos tik jam prasidėjus, kol jis dar

neįsismarkėjo. Geriausiai rinktis geriamąjį preparatą, kuris: veiksmingai malšina įvairios kilmės ūmų skausmą, pradeda veikti greitai ir veikia pakankamai ilgai (kad nereikėtų dažnai vartoti) bei sukelia kuo mažiau nepageidaujamų reakcijų (kuo mažiau dirgina virškinamąjį traktą ir kt.). Pavyzdžiui, traumos atveju ūmų skausmą veiksmingai malšina Dolmen.