+4
-1
+3
Pirma pagalba sutrikus virškinimui

Neretai atrodo, kad šiandieniniame pasaulyje su įvairiomis virškinimo problemomis susiduria praktiškai kiekvienas suaugęs asmuo, paauglys ar vaikas. Iš tiesų, spartėjant gyvenimo būdui, daugiau vartojant greito, įvairiais maisto priedais papildyto, nesubalansuoto maisto, neskiriant pakankamai laiko ramiam pavalgymui, patiriant daug stresinių situacijų, virškinimo sistemos sutrikimų skaičius nuolat didėja. Vienas dažniausiai simptomų, kuriuos savo gydytojui išsako pacientai yra nevirškinimo, pilnumo, viršutinės pilvo dalies tempimo pojūtis. Kas jį sukelia ir kaip sau padėti?

Nevirškinimo, pilnumo, viršutinės pilvo tempimo pojūtis gali atsirasti dėl labai įvairių priežasčių. Dažniausia – gausesnis nei įprastai suvalgomas maisto kiekis. Taip gali atsitikti tuomet, kai žmonės mažai valgo dieną ir gausiai prisivalgo vakarais po darbo, savaitgaliais, kuomet daugiau laiko praleidžiama namuose, daugiau gaminama ir valgoma įvairesnio maisto, įvairių švenčių metu. Patekus kiek didesniam nei įprastai maisto kiekiui į skrandį ir pradinę žarnyno dalį, virškinimo sistemos gaminamų fermentų nepakanka užtikrinti greitam ir efektyviam maisto medžiagų suskaidymui.

Pagrindinė virškinimo sistemos fermentus gaminanti liauka – kasa – nesugeba taip greitai prisitaikyti prie neįprastai didelio ar neįprastos sudėties maisto kiekio ir atsiranda funkcinis jos veiklos nepakankamumas. Dėl šios priežasties žmones pradeda varginti nevirškinimo pojūtis, maistas ilgiau užsilaiko pradinėje virškinamojo trakto dalyje, sukelia tempimo, pilnumo pojūtį. Šie simptomai nėra grėsmingi, susiję tik su funkciniais virškinamojo trakto sutrikimais, tačiau gali ženkliai pabloginti žmogaus savijautą, gyvenimo kokybę. Norint to išvengti, reikėtų visų pirma stengtis nepažeisti mitybos rėžimo – valgyti dažnai, nedideliais kiekiais, nemaišyti labai įvairių, neįprastų maisto produktų. Švenčių metu reikėtų taip pat neprisivalgyti gausiai iš karto, geriau kelis kartus prisėsti prie stalo, padaryti nedideles pertraukas tarp valgymų. Jei simptomų nepavyksta išvengti, pagelbėti gali medikamentinės priemonės, kurių sudėtyje yra lipazės, amilazės, proteazės fermentų, užtikrinančių riebalų, angliavandenių ir baltymų virškinimą (pvz., „Mezym“). Šie preparatai palengvina ar net visiškai panaikina persivalgius atsiradusio laikino kasos funkcijos nepakankamumo simptomus, padeda palaikyti pakankamą kasos fermentų aktyvumą dvylikapirštėje žarnoje tuomet, kai joje virškinamas maistas.

Yra skirtingo stiprumo ,,Mezym“ formų. Kokią dozę pasirinkti, priklauso nuo virškinimo sutrikimo laipsnio ir suvalgyto maisto kiekio. Jei suvalgyto maisto kiekis mažai skiriasi nuo įprasto, o nemalonūs simptomai neryškus, valgio metu reikėtų išgerti „Mezym 10000“ tabletę. Jei persivalgymo pasekmės rimtesnės, rekomenduojama vartoti stipresnes „Mezym 20000“ tabletes. Labai svarbu tai, kad kiekviena „Mezym“ tabletė yra padengta specialiu apvalkalėliu, kurio neveikia skrandžio sultys. Taigi fermentai atsipalaiduoja ten, kur ir turėtų, – dvylikapirštėje žarnoje. Optimalus efektas pasiekiamas tuomet, kai preparatas vartojamas su maistu, tabletės išgeriamos nekramčius, užgeriant trupučiu vandens.

Įvairūs virškinimo sistemos sutrikimai neišvengiami daugeliui iš mūsų, tačiau žinant efektyvias ir prieinamas priemones (pavyzdžiui, ,,Mezym“ tabletes, skirtas sutrikusiam virškinimui palengvinti) galima nesunkiai sau padėti pasijusti geriau.

Parengė gyd. B. Zaleckienė