Rugsėjo pabaigoje Graikijoje, Salonikuose, Rytų Europos ir Balkanų psichiatrų asociacija organizavo pirmąjį kongresą. Jame dalyvavo ir savo patirtimi bei mokslinių tyrimų duomenimis dalinosi psichikos sveikatos specialistai iš Europos ir viso pasaulio.

Mokslinę programą sudarė įžymių psichiatrų pasisakymai. Didelio susidomėjimo sulaukė ir Respublikinės Vilniaus psichiatrijos ligoninės(RVPL) psichologės Sonatos Marčėnienės pranešimas apie ligoninėje atliktą metaglosoterapijos tyrimą, kurį atlikus pasitvirtino JAV lietuvio profesoriaus A. Matulio hipotezė, kad naujos kalbos mokymas gali padėti reorganizuoti mąstymą ir asmenybę.

Pranešimai įvairiomis temomis buvo skaitomi vienu metu trijose salėse. Daug dėmesio skirta psichiatrijos reformai, organizaciniams reikalams, mokymui. Įdomiausios sesijos – apie etiką, psichosocialinę terapiją, psichofiziologiją, potrauminius sutrikimus ir depresiją, neurofiziologiją ir neuromokslą.

Kongreso prezidentas ir vykdomojo komiteto pirmininkas George‘as Christodoulou išreiškė viltį, kad šis kongresas paskatins psichiatrų mokslinės veiklos atgimimą. Uždarymo vakarą vyko ilga psichiatrų diskusija su gausiai dalyvavusia Pacientų draugija.

Antrasis kongresas vyks Maskvoje 2009 metais.

Janina Utkuvienė
Respublikinės Vilniaus psichiatrijos ligoninės
Ryšių su visuomene skyriaus vedėja
Tel. (8 5) 267 03 32
j.utkuviene@rvpl.lt
www.rvpl.lt