Pirmosios pavasarinės daržovės

Pavasarį nebūtina ieškoti egzotinių vaisių ar daržovių. Pirmosios
pavasarinės daržovės, kurių jau galima prisikinti šalia namo ar darže augančioje
lysvėje, yra tikras vitaminų, mikroelementų bei maistinių skaidulų šaltinis.

Ridikėliai

Vienos ankstyviausių pavasarinių daržovių. Jie valgomi švieži ir yra malonaus,
aštroko skonio, kuris priklauso nuo juose esančių medžiagų – gliukozidų. Iš
ridikėlių dažniausiai gaminamos salotos. Ridikėliuose yra nemažai vitaminų,
kalio, geležies, natrio, chloro. Ridikėlių sudėtyje esančios maistinės skaidulos
aktyvina žarnyno veiklą, padeda iš organizmo šalinti cholesterolį. Juos galima
sėti kas 2-3 savaites ištisą sezoną, kad visuomet būtų šviežių.

Salotos

Soduose ir daržuose daugiausiai auginama lapinių ir gūžinių salotų.
Salotų lapuose daug vitaminų, ypač vitaminų A ir C, yra chlorofilo, geležies,
kalio, silicio ir kitų biologiškai aktyvių medžiagų. Tamsialapėse rūšyse yra
maždaug šešis kartus daugiau vitamino A ir tris kartus daugiau vitamino C negu
šviesiosiose. Be to, jose daugiau kalio. Salotos gerina virškinimą, saugo
organizmą nuo aterosklerozės, nes jų lapuose yra daug rutino, stiprinančio
kraujagyslių sieneles.

Rūgštynės

Nuo seno laikomos virškinimą gerinančiais, rūgimą žarnyne mažinančiais ir
skorbutą gydančiais vaistais. Jų lapai turi šiek tiek baltymų ir cukraus, daug
rūgštynių rūgšties, vitamino C, provitamino A. Iš lapų verdama sriuba arba jais
vitaminizuojami kiti patiekalai. Vertingiausi yra lapai, surinkti anksti
pavasarį.

Svogūnų laiškai

Laiškų galime išsiauginti bet kuriuo metų laiku. Ant palangės svogūnus galime
įmerkti į mažus stiklainius nuo majonezo. Dėžutėse arba šiltnamio lysvėse galime
sodinti bet kokio dydžio svogūnus. Lauke svogūnų laiškus auginti galima ištisą
sezoną. Tai plačiausiai paplitusi prieskoninė daržovė. Be svogūnų sunku
pagaminti skanius mėsos ar žuvies patiekalus. Tai maistinga daržovė, savo
sudėtyje turinti daug angliavandenių, šiek tiek ląstelienos ir pektininių
medžiagų. Svogūnuose nedaug baltymų, yra mineralinių medžiagų bei vitaminų,
tačiau pats vertingiausias komponentas – eteriniai aliejai. Jie ne tik suteikia
specifinį kvapą ir skonį, bet pasižymi stipriomis antiseptinėmis savybėmis.
Svogūnų sudėtyje esantys fitoncidai naikina kenksmingus mikroorganizmus.
Vertingiausi jie žali.

Dainiaus Martinaičio lydeka su daržovėmis

Dainius Martinaitis, ne tik laidų ir renginių vedėjas, bet ir užkietėjęs žvejys
siūlo išsikepti lydeką, kuri gardžiausia jam su tėvų sode augančiomis šviežiomis
pavasarinėmis daržovėmis.

Reikia:

nemažos, apie kilogramą sveriančios lydekaitės,
poros šaukštų aliejaus,
šaukšto miltų,
vienos citrinos,
trupučio grietinės,
pagal skonį druskos, juodųjų pipirų,
šviežios daržovės.

Išvalytą ir nuplautą lydeką nusausinkite, įtrinkite druska, pipirais, jeigu
mėgstate, tiks ir žuvies prieskoniai. Lydeką sudėkite į keptuvę su įkaitintu
aliejumi ir užpilkite grietinės, miltų, citrinos sulčių mišiniu ir kepkite
orkaitėje kartais palaistydami susidariusiomis sultimis. Iškeptą ir supjaustytą
lydeką dėkite į pusdubenį ir užpilkite tuo pačiu padažu, kuriame kepė. Prie
žuvies skanu virtos bulvės ar bulvių košė, ir, žinoma, šviežių daržovių salotos
su grietine. Skanaus.