+0
-1
-1
Pistacijų riešutai – puikus užkandis

Šiuose riešutuose (100 g) yra apie 48,50 g riebalų, iš kurių sočiųjų riebalų rūgščių – 60,50 g, mononesočiųjų riebalų rūgščių – 32,51 g, polinesočiųjų riebalų rūgščių – 7,24 g; baltymų – apie 20,50 g, angliavandenių – 27,60 g, taip pat ląstelienos, šiek tiek vandens.

Svarbu: 100 g pistacijų turi 550 kcal,todėl net ir šiais pačiaisnekaloringiausiais riešutaismėgautis reikia saikingai.

Stiprina širdį Pistacijos gali padėti stiprintiširdį, todėl kad turi daug naudingųjųriebalų ir kalio. Taip pat josnaudingos akims, nes turi liuteinoir zeaksantino elementų, kurie stiprinaregėjimą. Dėl didelio kiekiomineralinių medžiagų ir vitaminųpistacijos gelbsti esant išsekimui,mažakraujystei. Riešutuose esantyseteriniai aliejai žvalina organizmą,gerina nuotaiką. Per dieną patariamasuvalgyti ne daugiau kaipsaujelę riešutų (iki 15 branduolių).

Vienas mažiausiai kaloringų riešutų

Dėl didelio proteino ir ląstelienos kiekio pistacijos greitai ir ilgam numalšina alkį, nors ir yra vienos mažiausiai koloringų riešutų. Porcija, kurią sudaro 30 šių riešutėlių, teturi vos 100 kcal. JAV mokslininkai atliko eksperimentą: bandomajai grupei prieš valgį buvo duodama šiek tiek pistacijų. Paaiškėjo, kad tie, kurie prieš pietus užkąsdavo šių riešutų, greičiau pasisotino ir suvartojo 41 proc. mažiau kalorijų nei tie, kurie pietavo įprastai (jei skaičiuotume bendrą paros kalorijų kiekį, užkandžiaujant pistacijomis, kalorijų suvartojama 23 proc. mažiau). Įdomu:

• pistacijos auga panašiai kaip vynuogės;

• pirmiausia pistacijos medis pasirodė Artimuosiuose Rytuose, ir tai yra vienas seniausių žydinčių riešutmedžių;

• pistacijų riešutuose nėra cholesterolio; vasario 26–ąją švenčiama Pasaulinė pistacijų diena;

• daugiausia (apie 98 proc.) pistacijų užauginama Kalifornijoje, likusi dalis – Turkijoje, Sirijoje, Italijoje ir Graikijoje;

• Irane pistacijos vadinamos „besijuokiančiu riešutėliu“.