Po penkerių metų miokardo infarktą patyrusių žmonių širdys pažeistus savo audinius galės atkurti pačios – tokią galimybę suteiks JAV mokslininkų sukurta širdies raumens regeneravimo technologija.
Šis revoliucinis pasiekimas galės būti naudojamas ne tik širdies infarkto atvejais, bet ir tada, kai širdies raumens pakitimai atsiranda dėl su pacientų amžiumi susijusių pokyčių, skelbia „Telegraph.co.uk“.
Naujasis širdies gydymo būdas primena kamieninių ląstelių terapiją, tačiau, užuot auginus naujas širdies skersaruožio raumens ląsteles laboratorinėmis sąlygomis ir vėliau jas sušvirškus jas pacientui, širdies audinio ląstelės paprasčiausiai perprogramuojamos.
Pagrindinė problema, kylanti širdies miokarto infarkto atveju – tai, kad žuvus kardiomiocitams, širdies skersaruožio raumens ląstelėms, jų nebeįmanoma atkurti, o širdies jungiamojo audinio ląstelės – fibroblastai – negali perimti jų funkcijų, sakoma pranešime.
Tačiau Kalifornijos universiteto Gladstone\’o instituto (JAV) profesoriaus Deepako Srivastavos vadovaujama mokslininkų grupė atrado būdą, kaip fibroblastus galima perprogramuoti į kardiomiocitus.
Tai daroma lėtai per stentą į kraują suleidžiant tris medžiagas, teigiama pranešime. Profesorius D. Srivastava mano, kad po šios procedūros širdies jungiamojo audinio ląstelės reikiamoje vietoje gali perimti žuvusių širdies raumens ląstelių funkcijas jau po 2 savaičių.
„Iš pradžių mes turėjome išbandyti, ar šios poveikio priemonės gali transformuoti žmogaus fibroblastus į širdies kontrakcinę funkciją atliekantį raumeninį audinį, o po to rasti būdų, kaip saugiai įterpti šias priemones į koronarinę kraujotaką, kad jos galėtų perprogramuoti fibroblastus, – sakė profesorius. – Manau, kad šioms priemonėms įterpti galėtų būti naudojamas stentas, kurį reikėtų įvesti į koronarinę arteriją. Šios medžiagos būtų išplautos iš stento ir aktyvuotų fibroblastų perprogramavimą per 1 – 2 savaites.“
Pasak jo, nors tyrėjų siekis per artimiausius 5 metus pradėti tokios technologijos klinikinius tyrimus šiuo metu atrodo ambicingas, tačiau yra pagrįstas.
JAV mokslininkai nustatė, kad širdies jungiamojo audinio ląstelėms perprogramuoti į veikiančius kardiomiocitus pakanka 3 baltymų – Gata4, Mef2c ir Tbx5. Tai patvirtino atlikti bandymai su laboratorinėmis pelėmis. Praėjus vos vienai dienai, kai jie buvo suleisti į pelių širdis, iki 20 proc. fibroblastų plakančioje širdyje tranformavosi į kardiomiocitų funkcijas atliekančias ląsteles.
Kalifornijos universiteto Gladstone\’o instituto mokslininkų atradimą pristatantis straipsnis paskelbtas žurnale „Cell“.
Pasak profesoriaus D. Srivastavos, galimybė perprogramuoti fibroblastus į kardiomiocitus medicinoje atvers daug galimybių. Jis priminė, kad pusė širdies ląstelių yra fibroblastai, todėl galimybė naudotis tokiu jų rezervu, paverčiant jas širdies raumens ląstelėmis, atveria „milžinišką“ širdies regeneracijos perspektyvą.

iMed