Orams įkaitus vis daugiau žmonių traukia į paplūdimį mėgautis saulės voniomis. Onkologijos konsultacinės poliklinikos vedėja Judita Filipauskienė perspėja, kad deginantis nesaikingai gresia melanoma. 



Melanoma — klastinga liga 

Melanoma — viena iš odos vėžio formų. J. Filipauskienė ją apibūdina, kaip labai klastingą, agresyvią ir slaptą ligą. Ankstyvosiose stadijose ji dar gali būti išgydoma, pašalinus naviką chirurginiu būdu. Tačiau metastazuojančios melanomos, kai vėžinės ląstelės išplinta ir kituose audiniuose, gydymo galimybės ribotos.  Anot chemoterapeutės, pirmasis melanomos požymis — pakitęs apgamas ar pigmentinė dėmė. Navikai atsiranda tiek įgimtuose, tiek vėliau atsiradusiuose apgamuose. Jei apgamas nesimetriškai didėja, pasikeičia jo kraštas, šviesėja ar tamsėja, kraujuoja, iškyla, o gal visai išnyksta, — būtina kreiptis į medikus. Medikės pasakojimu, kartais gydytojai neaptinka melanomos židinio išoriniuose audiniuose. Jų gali atsirasti akyje, gleivinėse, vidaus organuose, kur taip pat yra melanocitų. 



Išsigąsti reikia ne visada, nes odos pakitimas gali būti ir gerybinis. Nemažai senyvų žmonių į medikę kreipiasi dėl šerpetojančių, iškilusių pigmentinių dėmių ar keratozių (odos suragėjimų). Tačiau jos teigimu, net ir gerybinius pakitimus patartina operuoti. "Žmonės neturėtų pasikliauti mitais, kad pajudinus apgamą, jis išplis ir padidės vėžio tikimybė" , — sako gydytoja. Ar navikas piktybinis, sužinoma tik po to, kai jis pašalinamas ir ištiriamas mikroskopu. Net ir pašalinus piktybinį naviką, jis gali išplisti į kitus organus. Kuo anksčiau pašalinamas vėžinis darinys, tuo mažesnė galimybė ligai metastazuoti. 



Soliariumų žala paaiškės po 20 metų 

J. Filipauskienė pažymi, kad kaip ir kitų onkologinių ligų, melanomos priežastys gali būti mūsų genetika, žalingi aplinkos ir gyvenimo būdo faktoriai, imuninės sistemos nusilpimas. Bet didžiausia rizika susirgti odos vėžiu ir melanoma — saulės vonių mėgėjams. Kokia saulė kensmingesnė — natūrali ar dirbtinė soliariumų? "Net negalėčiau išskirti, kas kenksmingiau. Šiuolaikiški soliariumai turi specialius ultravioletinių spindulių filtrus, tačiau tai, kas natūralu — visada geriau", — sako gydytoja. Anot jos, soliariumų žala išryškės po 20-ies metų, kai pasens karta, kuri jais naudojasi. 



Degintis su saiku 

J. Filipauskienė perspėja, kad degintis reikia saikingai, palaipsniui: "Kai oda įgauna rudą atspalvį, ji geriau sugeria saulės spindulius ir suformuoja apsauginį skydą„. Taip pat vertėtų vengti saulės spindulių nuo 11 iki 15 valandos".  Nuo žalingo saulės poveikio saugo ir specialūs kremai. Tačiau anot medikės, norint išvengti saulės žalos, būtina laikytis nurodymų. Apsauginį kremą reikia rinktis pagal odos tipą. Iš viso yra šeši odos tipai, pradedant šviesios odos, ugninių plaukų, mėlynų ar žalių akių žmonėmis, kurie įdega greitai ir raudonai, baigiant juodaodžiais. Pastariesiems melanoma nebūdinga, o pavojingiausia ji — pirmo ir antro odos tipo žmonėms. Jie turėtų naudoti kremus su 50 procentų saulės spindulių filtru (SPF). 



Tepti kremą reikia pusvalandį prieš deginantis, procedūrą kartoti kas porą valandų ar kaskart išsimaudžius, suprakaitavus. Be to, reikiamas kiekis visam kūnui — apie 1-2 valgomuosius šaukštus. J. Filipauskienė įspėja, kad apsauginiai kremai nuo saulės gali būti kenksmingi alergiškiems žmonėms. "Taip pat yra teorijų, kad jų sudėtyje esantys metalai per odą patenka į kraują ir kaupiasi organizme. Kol kas tai tik mokslininkų teorijos, kurios dar nėra visiškai patvirtintos", — pasakoja gydytoja. 



Saulės vonios pavojingiausios vaikams 

J. Filipauskienė pažymi, kad saulė pavojingiausia vaikams, nes jų oda plona, jautri. Jei žmogus iki aštuoniolikos metų yra patyręs bent vieną stiprų nudegimą saulėje su pūslėmis, rizika susirgti melanoma padidėja pustrečio karto. Melanoma dažniau serga senyvo amžiaus žmonės, tačiau dabar medikė sulaukianti ir jaunesnių pacientų — trisdešimtmečių. 



Vėžys — imuniteto klaida 

Nurodyti tikslių skaičių, kiek sergančiųjų melanoma pasveiksta, gydytoja negalėjo. Melanomai būdinga statistika — kaip ir kitų onkologinių ligų: ketvirtos stadijos vėžiu sergančiųjų mirtingumas siekia apie 90 procentų, trečios — 50-60 procentų, pirmoje ir antroje stadijoje — 10 procentų. Norint išvengti vėžinių susirgimų, medikės teigimu, reikia laikytis sveiko gyvenimo taisyklių, saugoti savo imuninę sistemą, kurią ypač veikia ilgalaikiai stresai, pervargimai.  Kol imunitetas stiprus, pakitusios ląstelės atmetamos. Vėžinės ląstelės — tai mūsų imuninės sistemos klaidos. 
 
iMed