+1
-2
-1

Pasunkėjęs kvėpavimas, knarkimas, dažna ir užsitęsianti sloga, tai signalas, kad nosyje ar nosiaryklėje apsigyveno polipai. Šiaulių apskrities ligoninės Ausų nosies, gerklės skyriaus vedėja Edita Brazienė sako, kad nosies polipai kamuoja suaugusiuosius, o vaikaus dažnai – adenoidai.

 – Rudenį daugelis skundžiasi nuolat kamuojama sloga, dažnai priežastis būna nosies polipai. Kas tai yra?

– Daugelis žmonių nežino, kas yra nosies polipai. Polipai yra nosyje, o adenoidai – nosiaryklėje. Vaikams polipai būna ypatingai retai, vaikams būna adenoidai.

Adenoidai – limfoidinio audinio padidėjimas nosiaryklėje. Kai jie padidėja, vaikams iškyla nemažai sveikatos sutrikimų: ausų ligos, sinusitai, kosulys. Vienas sunkiausių adeinoidų sukeltų sutrikimų – klausos netekimas.

Adenoidai ausį ir nosiaryklę jungiantį kanalą uždengia ir ausies būgninėje ertmėje ima kauptis skystis. Iš to skysčio formuojasi medžiaga panaši į žele, formuojasi sąuugos. Nebeperduodamas garsas, prasidėję negrįžtami procesai. Galima operuoti, bet tai sudėtinga, nes tai pavėluota ir užleista liga.

 – Ką reikia daryti, kad nebūtų uždelsta?

– Pirmiausia laiku išoperuoti adenoidus.

 – Kaip žinoti, kad jie yra, kaip stebėti savijautą?

– Vaikas visą laiką būna išsižiojęs, net ir miegodamas. Nuėjus į darželį, galima pasakyti, kuris vaikas turi adenoidus – burnelė praverta. Jei nosimi žmogus nekvėpuoja, veido raumenys ima nykti ir specialistas iškart mato adenoidinį veidą, yra net toks medicininis terminas.

Miegodami vaikai knarkia, net iki dusimo ar net kvėpavimo sustojimo. Dėl nuolatinio deguonies bado gali sutrikti protinis vystymasis, pablogėti mokymasis, kamuoti nuovargis.

 – Kaip spręsti šią problemą?

– Šeimos gydytojas duoda siuntimą pas specialistą ir po apžiūros paskiriama operacija. Adenoidai pašalinami tik operaciniu būdu. Kol laukiama planinei operacijai, pacientui skiriami šiek tiek simptomus palengvinančių vaistų, bet adenoidai yra mechaninė kliūtis, kurią būtina chirurgiškai pašalinti.

 – Ar sudėtinga operacija?

– Operacija priskiriama prie dienos stacionaro paslaugų. Vaikas į stacionarą guldomas vienai parai. Operuojamas su narkoze, kad nejaustų skausmo ir nepatirtų streso. Jei jokių nusiskundimų mažasis pacientas neturi, po šešių valandų išvažiuoja namo.

 – Ar adenoidai atsinaujina?

– Anksčiau, kai adenoidai buvo operuojami su vietine nejautra, ataugimo atvejų būdavo, o dabar, kai operacijoms yra visa reikalinga įranga, operacija atliekama kokybiškai. Adenoidai nebeatsiranda. Jei ir po operacijos vaikas blogai kvėpuoja, reikia ieškoti kitų priežasčių: alerginės slogos, sinusito, netaisyklingos nosies pertvaros ir kitų.

 – Kuo suaugusiųjų polipai skiriasi nuo vaikų adenoidų?

– Suaugusiems adenoidai būna ypatingai retai. Arba užsilikę nuo vaikystės, arba tai leidžia įtarti negerų ligų atsiradimo pradžią, darome biopsiją ir tiriame dėl onkologinių ligų. Rimtas požymis – kraujingos išskyros iš nosies, knarkimas, kvėpavimas per burną. Tokių ligonių nėra daug. Jei tyrimas patvirtina spėjimus apie onkologinį susirgimą, perduodame ligonį šios srities specialistams.

Nosies polipozė – nosies ir prienosinių ančių uždegimas, kuriam būdingi du ar daugiau simptomų: nosies užsikimšimas arba išskyros iš nosies, veido spaudimas ar skausmas, susilpnėjusi arba išnykusi uoslė. Tai nosies ertmės liga, o ne nosiaryklės. Polipai plinta į sinusus, pačią nosį, kai nebetelpa, keliauja į nosiaryklę.

Būna atvejų, kai polipai pradeda kristi iš nosies. Polipai – kaip medūza arba žele.

 – Poilipai taip pat šalinami operaciniu būdu?

– Suaugusiems polipai šalinami operuojant. Jie linkę ataugti. Žmogus su polipoze turi periodiškai lankytis pas specialistą, naudoti paskirtus vaistus.

Savigyda nepataisomai sugadina sveikatą. Ateina pacientas ir stebisi, kad naudojant kelių rūšių purškiklius nė vienas nepadėjo, bet kad jie visi yra su ta pačia veikliąja medžiaga, tik kitu pavadinimu, neįsigilina. Nuo purškalų nosies gleivinė praranda gebėjimą susitraukti.

Yra žmonių, kurie vartoja be specialistų apžiūros tokius vaistus dešimt metų. Buvo atvejų, kai nuo išplitusios polipozės pacientui deformavosi nosies kaulas. Vaistinėse farmacininkas nemato nosies, nežino gydymo specifikos, todėl užsitęsus slogai būtina specialisto konsultacija.

 – Kada reikėtų sunerimti ir kreiptis į specialistą?

– Virusinė sloga turi praeiti per savaitę. Jei ji užsitęsia, reikia ją gydyti. Tai signalas, kad galėjo prasidėti sinusitas. Simptomai: karščiavimas, galvos skausmas, nosies užgulimas. Negalima ignoruoti sinusito, nes jis gresia rimtomis komplikacijomis: akių ligos (žmogus gali apakti), meningitas, smegenų, kraujo užkrėtimas. Tokių ligų padaugėja esant šaltiems ir drėgniems orams.

iMed