Pomelo – kuo jie naudingi ir kaip išsirinkti

Ar numanote, koks naudingas jūsų sveikatai gali būti didysis greipfrutas
pomelo? Mūsų parduotuvių lentynose šie egzotiški citrusiniai vaisiai pasirodė
palyginti neseniai ir, aišku, dėl savo neįprastos išvaizdos imti vertinti
įtariai: kas tai – ar tik ne genetiškai modifikuotas greipfrutas? Juk negali
paprastas greipfrutas išaugti toks didelis ir saldus.

Be abejo, tai – tik gandai. Kinijoje šiais vaisiais mėgautasi jau 100 metų pr.
Kr., jie buvo paplitę visos pietvakarių Azijos ir Malaizijos teritorijoje. XIX
a. pradžioje pomelo buvo atvežti į Vest Indiją, o netrukus jų nuostabiu skoniu
jau gėrėjosi ir Europos gyventojai.

Tai vienas didžiausių citrusinių vaisių šeimos atstovų, kai kurie pomelo išauga
net iki 10 kg. Įvairių rūšių pomelo vaisiai skiriasi. Jie gali būti kriaušės ar
obuolio pavidalo, geltona ar žalsva žievele, prinokusio vaisiaus minkštimas gali
būti baltas, rausvas, geltonas. Priklausomai nuo rūšies kinta ir skonis: kartais
sultingas minkštimas labiau primena apelsiną, kartais – greipfrutą. Esama ir
tokių, kurių minkštimo kvapas dvelkia pušies aromatu.

Naudingosios pomelo savybės

Pomelo vaisiuose gausu įvairių mūsų organizmui naudingų medžiagų, teigiamai
veikiančių tiek sveikatą, tiek gyvybinę energiją. Pavyzdžiui, jame daug vitaminų
A, C, B, kalio, eterinių aliejų, limonoidų (jų turi visi citrusiniai vaisiai).
Kalis gerina širdies sistemos veiklą, limonoidai išsiskiria priešvėžiniu
poveikiu, suteikia organizmui tonuso, o eteriniai aliejai stiprina imunitetą.

Šis vaisius organizmui suteikia energijos ir ištvermingumo, gerina nuotaiką,
malšina ir alkį, ir troškulį. Todėl jis dažnai rekomenduojamas besilaikantiems
dietos – numalšindamas alkį jis taip pat stimuliuoja baltymų ir riebalų
pasisavinimą. Pomelo stabilizuoja arterinį kraujospūdį, jis lengvina astmos
simptomus, efektyviai kovoja su ateroskleroze. Be to, pomelo – nepakeičiama
priemonė virusinių epidemijų metu, puikiai tinka kaip stiprinantis maistas
susirgus peršalimo ligomis. Manoma, kad jis taip pat yra gana efektyvi
profilaktinė priemonė nuo įvairių auglių.

Kaip išsirinkti ir valgyti pomelo?

Jei pirkote pomelo – tikriausiai jau esate susidūrę su klausimu, kaip išsirinkti
tikrai prinokusį ir gardų. Štai 2 požymiai, kurie neleis jums apsirikti:

• Vaisius turi būti kiek minkštokas, jo odelė lengvai spaudžiama iš visų pusių.

• Jei vaisius neįpakuotas į vakuumą, būtinai pauostykite, Prinokęs vaisius
skleidžia gardų citrusinį aromatą.

Įsigytas šviežias pomelo jūsų namuose gali stovėti net apie mėnesį, ne šaldytuve
ir nesuges. O jei jį jau nulupote, bet viso iš karto nesuvartojote – dėkite
skilteles į šaldytuvą, ten jos išstovės keletą dienų.

Pomelo galima valgyti vieną, bet taip pat puikiai jis derės ir prie įvairiausių
salotų, prie žuvies ir jūros gėrybių patiekalų, jo sulčių spaudžiama į
pikantiškus padažus.