Ministras Pirmininkas Gediminas Kirkilas paukščių gripo kontrolės ir prevencijos klausimus aptarė su Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriumi Kazimieru Lukausku.

Premjeras buvo informuotas, kad šiuo metu uždraustas paukštienos importas iš Mazovijos vaivadijos Lenkijoje, kur aptiktas paukščių gripas. K.Lukauskas taip pat informavo Premjerą, kad šiandien įvyks ekstremalių situacijų komisijos posėdis, kur bus svarstomi paukščių gripo kontrolės klausimai.

K.Lukauskas papasakojo Ministrui Pirmininkui, kad dėl Lenkijoje nustatyto paukščių gripo Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba sustiprino importuojamų paukščių ir paukštienos produktų kontrolę šalies pasienyje, ištisą parą tarnybos darbuotojai kartu su muitinės pareigūnais dirba mobiliose patikrinimo grupėse, kurios tikrina produkciją Lietuvos keliuose. Pasak tarnybos direktoriaus, ne tik sugriežtintas įvežimas, bet taip pat tikrinama paukštynai, prekybos vietos, turgūs, kontroliuojami naminiai paukščiai, informacija teikiama gyventojams. Veterinarijos tarnybos vadovas informavo, kad keičiamasi informacija ir pastoviai palaikomas ryšys su kaimyninėmis valstybėmis – ne tik Lenkija, bet ir Baltarusija, Kaliningrado sritimi, Latvija.

K.Lukauskas patikino Premjerą, kad šiuo metu visomis reikalingomis priemonėmis yra aprūpintos teritorinės maisto ir veterinarijos tarnybos, apsirūpinta šiandienai reikalingu kiekiu dezinfekcinių bei likvidavimo priemonių.

Šiandieninę situaciją K.Lukauskas įvertino kaip rimtą, nes dar niekada paukščių gripas nebuvo taip arti Lietuvos, tačiau jo vadovaujama tarnyba seka įvykius ir juos kontroliuoja. Premjeras paprašė K.Lukauską teikti informaciją jam asmeniškai, o trečiadienį atvykti į Vyriausybės posėdį ir informuoti apie esamą situaciją ministrų kabinetą.