+0
-1
-1

Ištyrus Teksaso (JAV) ligoninių pacientus nustatyta, kad kokainas ir amfetaminas didina insulto riziką.
Jau ankstesniuose tyrimuose su gyvuliais ir nedidelės apimties tyrimuose su žmonėmis įrodyta, kad šių stimuliantų vartojimas susijęs su insulto rizika, tačiau daugiau nei 3 milijonų Teksaso pacientų tyrimas parodė aiškią šių narkotinių medžiagų ir insulto tarpusavio priklausomybę.
Kokainas ir amfetaminas didina kraujo spaudimą ir sukelia smulkių kraujagyslių spazmus bei pažeidimus, ko pasėkoje išsivysto insultas.
Tyrimo metu nustatyta, kad kokainas dvigubina tiek hemoraginio, kuomet kraujas išsilieja į smegenis, tiek išeminio, kuomet sutrikdomas smegenų aprūpinimas krauju, insulto riziką.
Amfetamino vartojimas, įskaitant narkotiko metamfetamino vartojimą, penkis kartus didina hemoraginio insulto riziką, tačiau nedidina išeminio insulto rizikos.
Tyrimo vadovas Teksaso universiteto gydytojas Arthur Westover teigė, kad priklausomybė amfetaminui ženkliai didina ir hemoraginio insulto sukeltos mirties riziką.
Tyrime konstatuota, kad dėl sparčiai didėjančio amfetamino vartojimo, palyginus su kitais narkotikais, amfetaminas daug dažniau sukelia gyvybei pavojingus hemoraginius insultus, rašoma balandžio mėnesio žurnale Archives of General Psychiatry.

Naudota Nacionalinės Medikų Asociacijos informacija