Produktai – baltymų šaltiniai

Baltymai – viena pagrindinių mūsų organizmo medžiagų. Organizme nėra didelių
baltymų rezervų, todėl jie nuolat turi būti papildomi iš aplinkos, tai yra
gaunami su maistu.

Dauguma šiuolaikinių dietologų sutaria, kad vidutinė baltymų paros norma yra
50-60 g. Amerikiečių mokslininkai sudarė formulę, pagal kurią, kaip jie teigia,
galima apskaičiuoti individualią paros normą: 0,8 g baltymų vienam kilogramui
kūno svorio.

Baltymų poreikis priklauso nuo daugelio priežasčių: su amžiumi jis mažėja,
patiriant stresą ar gyvenant aktyviai, nepriklausomai nuo to, kiek jums metų, –
didėja.

Sumažėjus baltymų kiekiui maiste, sulėtėja audinių ir ląstelių atsinaujinimas,
mažėja fermentų ir hormonų kiekis.

Produktų – baltymų šaltinių top 6

Tunas (100 g – 33 g baltymų)

Žuvies baltymus organizmas pasisavina 93-98 proc., tuo tarpu mėsos tik – 87-89
proc. Be to, žuvies baltymuose, skirtingai nei mėsos, gausu organizmui būtinos
aminorūgšties – metionino.

Baltymų kiekis priklauso nuo žuvies rūšies. Vidutiniškai jie sudaro 16 proc.
produkto. Tiek jų yra menkėse, plekšnėse, karpiuose. Tune baltymų daugiausia –
24 proc.

Višta (100 g – 32 g baltymų)

Vištienoje ir kalakutienoje yra visaverčių baltymų, kuriuos mūsų organizmas
pasisavina daug geriau nei jautienoje esančius baltymus. Riebalų kiekis šioje
mėsoje nemažas (vidutiniškai – 16-18 proc.), tačiau jie pakankamai lengvai
pasisavinami, nes jų sudėtyje yra tam tikras kiekis nesočiųjų riebalų rūgščių.

Soja (100 g – 21 g baltymų)

Nuo ankštinių šeimos augalų soja skiriasi tuo, kad joje yra mažai
angliavandenių, o baltymų ir aliejų – daugiau. Baltymų ir kalcio sojose yra
nepalyginamai daugiau nei mėsoje ar pieno produktuose.

Neriebi jautiena (100 g – 31 g baltymų)

Mėsoje gausu riebalinės kilmės baltymų, kuriuose yra nepakeičiamų aminorūgščių.
Daugiausiai baltymų (apie 20 proc.) yra veršienoje, jautienoje, ėrienoje,
triušienoje.

Lęšiai (100 g – 17 g baltymų)

Lęšiuose beveik nėra riebalų, tačiau gausu geležies ir augalinių baltymų,
kuriuos organizmas lengvai pasisavina.

Neriebus jogurtas (125 ml – 15 g baltymų)

Baltymai, esantys piene, – aminorūgščių, kurių mūsų organizmas nesintetina
šaltinis. Pieno baltymai turtingi metionino, kuris svarbus skaidant
cholesterolį.
Įdomu tai, kad kai taikant tam tikras technologijas pieno produktuose mažinamas
riebalų kiekis, tuo pačiu mažėja ir jų kaloringumas, o baltymų padaugėja.