Produktai, kurie padeda lieknėti ir stiprina organizmo gynybines galias

Vertingasis 7-tukas:

Krevetės

Vertingi baltymai, geležis, jodas, lengvai pasisavinamas kalcis, vitaminai PP ir
E.
Tinka skydliaukės ligų profilaktikai, gerina imunitetą ir protinę veiklą, didina
darbingumą.
Virti krevetes geriausia ant silpnos ugnies uždengtame puode.

Putpelės kiaušiniai

Baltyme yra lengvai pasisavinamų aminorūgščių, o trynyje esančiuose riebaluose –
lecitino, cholino, arachido rūgščių. Nemažai mineralinių medžiagų: kalcio,
fosforo, geležies, magnio, kalio, natrio, taip pat A, E, D ir B grupės vitaminų.

Reikalingi susilpnėjus imunitetui, kamuojant gastritui ar opaligei. Drauge su
fitoterapija padeda pasveikti sergant kvėpavimo takų ligomis.
Suaugusiesiems galima suvalgyti kasdien 3 – 5 kiaušinius. Juos galima valgyti su
visais lukštais (jei tik patinka).

Moliūgai

Kalcis, magnis, fosforas, kalis, betakarotenas, vitaminai B1 ir PP.
Gerina žarnyno veiklą, stiprina imunitetą. Veikia kaip silpnas diuretikas (šalina
iš organizmo skysčius). Tinka kepenų ligų ir cukrinio diabeto profilaktikai.
Skanus visokiausiais pavidalais: sriubose, daržovių troškiniuose, blyneliuose,
košėse.

Natūralus jogurtas

B grupės vitaminai, baltymai, gerosios bakterijos.
Slopina rūgimo procesus žarnyne. Būtinas žarnyno mikroflorai, nuo kurios
priklauso imuninės sistemos stiprumas.
Valgyti verta kiekvieną dieną, geriau tinka užkandžiavimui tarp valgymų arba
vakarienei, ne mažiau 250 g.

Špinatai

Betakarotenas, folio rūgštis, kalis, magnis, geležis, kalcis, vitaminai C ir K.
Stimuliuoja imuninę sistemą. Teigiamai veikia nervų sistemą. Saugo ląsteles nuo
senėjimo. Gerina žarnyno peristaltiką ir pašalina šlakus.
Galima dėti į sriubas, omletus, padažus, salotas. Nerekomenduojama sergant
šlapimo takų uždegimu ar akmenlige.

Graikiniai riešutai

Kalcis, geležis, magnis, fosforas, cinkas, kalis, folio rūgtis, vitaminai C ir
E.
Stiprina imunitetą, gerina medžiagų apykaitą, saugo ląsteles nuo senėjimo. Tinka
aterosklerozės, cukrinio diabeto, hipertonijos ir širdies ligų profilaktikai.
Patariama suvalgyti kasdien po 6 – 8 riešutus. Galima jais gardinti salotas ir
kitus jau pagamintus patiekalus. Tinka dėti į pyragus, tačiau kaitinimas menkina
jų vertingas savybes.

Skumbrė

Visas rinkinys omega – 3 riebalų rūgščių (daugiau nei lašišoje), lengvai
pasisavinamų baltymų, jodo, vitamino B12.
Stiprina organizmo gynybines galias. Būtina širdies – kraujagyslių ligų,
hipertonijos, aterosklerozės profilaktikai.
Vertingiausia šviežia ar šaldyta skumbrė, kurią išverdame ar troškiname. Kepta
ar rūkyta kai kurių vertingų maisto medžiagų netenka, tiesa, omega – 3 riebalų
rūgštys išlieka. Skumbrė riebi ir kaloringa, todėl norint sulieknėti nereikia
jos valgyti labai daug. Taip pat nereikėtų valgyti sergant kasos uždegimu.