Mane vargina besikalantys protiniai dantys. Dalis danties jau matosi, bet skausmas nepakeliamas, negaliu nieko kramtyti ta puse. Rytais kartais atsikeliu ištinusiu skruostu. Draugės patarinėja nueiti pas odontologą ir juos chirurginiu būdu išoperuoti. Bet ar tikrai tai būtina, nes kiek skaičiau, operacija labai skausminga?

Jovita

Atsako specialistė: 
“Europos odontologijos klinika” gydytoja odontologė ortopedė 
Lyra Žemrietienė:



– Protiniai dantys turėtų būti šalinami, jei sukelia skausmus, infekciją burnoje arba jei yra pažeisti ėduonies. 

Kitos protinių dantų pašalinimo priežastys yra trukdymas normaliai išsidėstyti likusiems dantims, apatinio žandikaulio lūžimo gydymui ar kitoms procedūroms. Išdygę viršutiniai protiniai dantys gali sužeisti skruostą, tuomet skruosto gleivinėje atsiranda nubrozdinimų ir žaizdelių, o skausmas trukdo kramtyti. 

Dalinai išdygus protiniam dančiui, dalis dantenų jį vis dar dengia. Po jomis kaupiasi maistas ir bakterijos, todėl dantenos toje vietoje parausta, ištinsta, gali būti skausmingos. Tai pirmieji prasidedančios infekcijos požymiai. Jei protiniai dantys yra susigrūdę, jie gali pažeisti kaulą ir šalia esantį krūminį dantį. Gali susidaryti cista. 
Išdygę protiniai dantys paprastai yra netaisyklingos formos. Juos sunku pasiekti dantų šepetėliu, todėl ten nuolat lieka bakterijų, net po dantų valymosi.

Chirurgai rekomenduoja protinius dantis šalinti dar jaunystėje, sulaukus 16-19 metų, nes paauglių dantų šaknys ir kaulai yra minkštesni. Norint išvengti problemų rekomenduojama protinius dantis pašalinti iki 20 metų. Protiniai dantys, kurie yra sveiki ir išdygę tinkamoje padėtyje, nesukelia problemų, tačiau tai nutinka retai.

Lietuvos sveikata