2008 m. vasario 8 d. 10 val. Vilniaus universiteto Onkologijos institute (Vilnius, Santariškių 1) įvyks mokslinė praktinė konferencija „Kai kurie psichosocialiniai ir klinikiniai onkologijos aspektai“, skirta Tarptautinei sergančiųjų vėžiu (vasario 3 d.) bei Tarptautinei ligonio dienai (vasario 11 d.) paminėti.
Rengėjai: VU Medicinos fakultetas, VU Onkologijos institutas, Psichosocialinės onkologijos asociacija ir Lietuvos paliatyviosios medicinos draugija.

Pirmą kartą į bendrą konferenciją renkasi visi specialistai, dirbantys psichosocialinės onkologijos srityje – slaugytojos, socialiniai darbuotojai, psichologai bei psichoterapeutai.
„Tikrai reikšminga, jog itin aktualias onkologinėmis ligomis sergančiųjų gydymo ir slaugos problemas nagrinėsime drauge visa komanda – ir slaugytojos, ir gydytojai, – sako VU Onkologijos instituto vyriausioji klinikos slaugos administratorė Aldona Grėbliūnienė. – Juk dirbdami skirtingų kompetencijų darbą siekiame to paties tikslo: optimaliai padėti vėžiu sergančiam žmogui bei jo artimiesiems.“
Susirgęs onkologine liga, pacientas Lietuvoje turi galimybę gauti efektyvų šiuolaikinį gydymą. Tačiau greta gydymosi rūpesčių pacientas ir jo artimieji susiduria su daugeliu specifinių ir nelengvai sprendžiamų psichologinių ir socialinių sunkumų.
„Kai pacientas išgirsta savo diagnozę, nepriklausomai nuo to, kokia tai onkologinė liga, kokia jos stadija ir prognozės, jis patiria stresą, kitaip tariant nebesugeba reaguoti logiškai, pasiduoda jausmams, – sako viena iš konferencijos iniciatorių VU Onkologijos instituto psichoterapeutė-psichiatrė ir Psichosocialinės onkologijos asociacijos pirmininkė dr. Giedrė Bulotienė. – Kita vertus, socialinė aplinka Lietuvoje toli gražu nėra tolerantiška vėžiu sergančiam žmogui: ir šeimoje, ir darbovietėje į jį dažniausiai žiūrima kaip į mirtina liga sergantįjį. o pačiam sergančiajam sunku nesusitapatinti su liga ir išlikti lygiaverčiu visuomenės nariu.“
Šiandien niekas neabejoja, jog deramas dėmesys psichosocialiniams onkologijos aspektams gali tiesiogiai daryti įtaką onkologinių ligonių gyvenimo kokybei, kurios užtikrinimas onkologiniams pacientams laikoma vienu iš prioritetinių onkologijos uždavinių. Konferencijos rengėjai tikisi, jog skaitomų pranešimų tematika leis dar plačiau pažvelgti į kompleksinį onkologinių ligų gydymą.

Daugiau informacijos:
Juventa Sartatavičienė
VU Onkologijos instituto atstovė spaudai ir ryšiams su visuomene
Tel.: (8 5) 278 67 33, +370 650 647 47
El. paštas: juventa.sartataviciene@loc.lt