Putpelių kiaušiniai – maži, bet naudingi

Senovės išminčiai sakydavo lotyniškai “Ab ovo” – viskas prasideda nuo
kiaušinio. Kiaušinis laikomas visų pradžių pradžia. Nepaisant savo paprastumo,
jis – unikalus produktas. Skaniausiais pripažinti putpelių kiaušiniai. Be to,
kaip teigia specialistai, juos valgyti sveika.

Daugiau vitaminų

Putpelių kiaušiniai – puikus biologiškai aktyvus papildas. Nepaisant to, kad šie
kiaušiniai yra maži (vienas sveria 10-12 g), vitaminų ir kitų naudingųjų
medžiagų juose daugiau nei vištos kiaušiniuose: vitamino A putpelių kiaušiniuose
daugiau 2,5 karto, B1 – 2,8, B2 – 2,2 karto. Vitaminas D putpelių kiaušiniuose
yra aktyvios formos, todėl jie gali būti vartojami rachito profilaktikai.

Daugiau mikroelementų

Putpelių kiaušiniuose fosforo, kalio ir geležies yra 5 kartus daugiau nei vištų
kiaušiniuose. Fosforas naudingas protinei raidai. Todėl Japonijoje moksleiviai
pietums turi suvalgyti po du putpelių kiaušinius. Šiame dietiniame produkte yra
vario, kobalto bei aminorūgščių. Viena dažniausių – tirozinas, – atsakinga už
odos būklę, todėl putpelių kiaušiniai naudojami ir kosmetikos pramonėje. Kadangi
šiuose kiaušiniuose gausu lecitino, valgomi žali jie mažina cholesterolio kiekį
kraujyje. Sudėtyje esančio fosforo dėka kiaušinukai – puikus potencijos
stimuliatorius.

Nesukelia alergijos

Skirtingai nei vištų, putpelių kiaušiniai nesukelia alergijos nei vaikams, nei
suaugusiems. Priešingai, juose esantis baltymas ovomukoidas slopina alergines
reakcijas, todėl putpelių kiaušinių pagrindu gaminami vaistai, alergijoms gydyti.

Šalina iš organizmo radionuklidus

Putpelių kiaušiniai didina organizmo atsparumą radiacijai ir padeda iš jo
pašalinti radionuklidus. Ne veltui gydytojai jų rekomenduoja valgyti žmonėms,
paveiktiems radiacijos, arba tiems, kurie gyvena didesnio užterštumo vietose,
ypač tai pasakytina apie didmiesčių gyventojus.

Lukštai irgi naudingi

Trapus putpelių kiaušinių lukštas yra lengvai pasisavinamo kalcio ir dar 26
elementų šaltinis. Ypač naudingi yra kreminis ir molibdenas – šių elementų mūsų
kasdienėje mityboje yra labai mažai, o jie būtini biocheminėms organizmo
reakcijoms. Todėl medikai rekomenduoja neišmesti putpelių kiaušinių lukštų, o
juos susmulkinti ir dėti į gaminamą maistą.

Gydytoja dietologė:

Kiaušiniai vadinamoje sveikos mitybos piramidėje yra vienoje gretoje su maisto
produktais, kurie duoda visaverčių baltymų žmogaus organizmui. Taigi, kiaušiniai
lyginami su mėsa, žuvimi, ankštinėmis daržovėmis ir riešutais. Šios grupės
“atstovų” reikėtų valgyti 2-3 kartus per dieną, priklausomai nuo fizinio
aktyvumo. Todėl, jei yra valgoma mėsos ir žuvies, kiaušiniai irgi atitinkamai
skaičiuotini. Visai pakaktų 2-3 kiaušinių porcijų per savaitę, skaičiuojant kaip
porciją po vieną kiaušinį. Vėlgi, Lietuvoje įprasta valgyti vištų kiaušinius.

Putpelių kiaušiniai išpopuliarėjo, kai juos pradėta pateikti kaip ypatingesnės
sudėties produktą, esą juose yra mažiau kenksmingų ar žmogaus būklę įtakojančių
medžiagų. Kaip antai, buvo pradėta teigti, esą putpelės kiaušiniuose nėra
cholesterolio. Turiu pastebėti vieną niuansą. Cholesterolio putpelių
kiaušiniuose tikrai yra. Jei vidutiniame vištos kiaušinyje cholesterolio gali
būti priskaičiuojama nuo 200 iki 230 miligramų, tai viename putpelės kiaušinyje
– apie 80 miligramų.

Tiktai tiek, kad nors šiuolaikinė mitybos medicina sutinka, kad maistinis
cholesterolis turi įtakos bendram cholesterolio kiekiui kraujyje, tačiau
nebereikia taip griežtai riboti cholesterolinio maisto produktų racione. Tai
reiškia, kad racione atsiranda vieta tiek vištų, tiek putpelių kiaušiniams.

Iš esmės, putpelės kiaušiniai yra ypatingesni tik tuo, kad gali būti valgomi su
visu lukštu, kadangi šis minkštesnis, lengviau sukramtomas, todėl tokiu būdu
galime truputėlį padidinti savo kalcio atsargas. Yra teigiama, kad putpelės
kiaušiniuose rečiau aptinkama salmoneliozė, tačiau tiek vieni, tiek kiti
kiaušiniai gali būti ja užkrėsti. Nesinori teigti, kad putpelės kiaušiniai yra
visai nereikšmingi.

Aš esu už kiekvieną produktą, kuris praturtina mūsų racioną. Kuo mūsų racionas
bus įvairesnis, įdomesnis, tuo noriau mes lauksime paties valgymo ir kreipsim
dėmesį į tai, ką mes valgome. Sumuštinis su putpelės kiaušiniu bus tikrai
gražesnis vizualiai, todėl nereikia bijoti įtraukti į racioną naujų produktų.