Rabarbarai – gegužės daržovė

Manoma, kad rabarbarus iš Centrinės Kinijos atvežė rusų keliautojai.
Altajuje ir Sibire dabar ši daugiametė daržovė auga savaime.

Vakarų Europos šalis rabarbarai pasiekė kitais keliais. Iš Indijos jų atgabeno
vienuoliai. Europiečiams šis augalas labai patiko, daugelyje šalių jis paplito
nuo XVIII a. vidurio.

Maistinė vertė

Rabarbaruose daug (iki 2,5 proc.) organinių rūgščių. Jų sudėtis kinta: anksti
pavasarį juose daugiau citrinų ir obuolių rūgščių, o vėliau pradeda kauptis
oksalo rūgštis. Daugiausia jos (iki 0,48 proc.) rabarbaruose būna rudenį.
Didesnis oksalo rūgšties kiekis nėra naudingas, todėl rabarbarus valgyti ir
konservuoti patariama iki liepos mėnesio.

Rabarbarai vertingi dėl juose susikaupusių mineralinių medžiagų: kalio, kalcio,
fosforo, magnio, geležies. Yra ir vitaminų C, B1, karotino.

Pavasario skanėstai

Maistui vartojami jauni, mėsingi, ne ilgesni kaip 40–60 cm lapkočiai, kartais
lapai. Iš jų verdami kisieliai, kompotai, uogienės, džemai, cukrintiniai,
gaminamas vynas, spaudžiamos sultys. Rabarbarų ir braškių ar aviečių sulčių
mišinys puikiai tinka įvairioms salotoms bei gėrimams paskaninti. Labai gardūs
rabarbarų įdarai pyragams, lietiniams. Rabarbarai dedami į salotas, sriubas,
troškinamą mėsą, apkepus, padažus. Jie puikiai tinka ne tik desertams, bet ir
prie paukštienos, ant grotelių keptų mėsos ir žuvies patiekalų.

Ypač skanu rabarbarus valgyti su pieno produktais, pavyzdžiui, jogurtu ar
varške. Piene esantis kalcis neutralizuoja oksalo rūgštį ir gerina virškinimą.

Rabarbarai – geras uogų ir vaisių pakaitalas pavasarį, mineralų šaltinis. Todėl
nepraleiskite progos jais pasimėgauti. Dėl oksalo rūgšties vaikams nepatartina
per daug valgyti rabarbarų, o jų reikėtų vengti žmonėms, linkusiems sirgti
inkstų akmenlige.

Žiupsnelis patarimų

Pravartu užšaldyti. Gerąsias maistines savybes rabarbarai išlaiko iki pat
vidurvasario, tad galima sukaupti jų atsargų lapkočius užšaldžius. Juos
apvirkite, smulkiai supjaustykite ir sudėkite į indelius.

Per rūgštu? Patroškinkite. Supjaustykite lapkočius smulkiais gabaliukais,
suberkite į puodą. Įpilkite kelis šaukštus vandens ir cukraus. Atsargiai
maišydami virkite 5 min. Taip paruoštus rabarbarus valgykite vienus arba kaip
priedą prie kitų patiekalų.

Tyrelė ilgesniam laikymui. Į emaliuotą puodą įpilkite šiek tiek vandens,
užvirkite, įdėkite cukraus ir nuluptus susmulkintus rabarbarus. Virkite nuolat
maišydami, kol rabarbarai suminkštės, tada juos pertrinkite per tinklelį ar
kiaurasamtį. Paruoštą tyrelę supilkite į stiklainius ir uždenkite. 1 stiklainiui
imkite 800 g paruoštų rabarbarų, 120 g cukraus ir 100 g vandens. Tyrelę
laikykite vėsiai.