Rauginto pieno produktai

Pienas rauginamas jau tūkstančius metų. Apie stebuklingą rauginto pieno
produktų poveikį sklandė legendos.

Pastaraisiais dešimtmečiais šių produktų suvartojama kur kas daugiau –
vertingesniam maistui vis dažniau teikiama pirmenybė.

Ir maitina, ir gydo

Nors rauginto pieno gaminiai įvairiose tautose vartojami labai seniai,
mokslininkai rimčiau jais susidomėjo tik XX a. pradžioje. Tada pirmą kartą buvo
iškelta hipotezė, kad pieno rūgšties bakterijos neutralizuoja puvimo procesą
žarnyne. Dabar dietinėmis ir gydomosiomis rauginto pieno produktų savybėmis jau
neabejojama. Papildomą naudingą poveikį žmogaus organizmui teikia
mikroorganizmai ir medžiagos, susidarančios vykstant biocheminiams procesams.
Gydytojai rekomenduoja rauginto pieno produktus kaip pagalbinę priemonę gydant
kai kurias ligas, taip pat juos vartoti esant įvairiems virškinamojo trakto
sutrikimams, mažakraujystei, aterosklerozei, sutrikus medžiagų apykaitai.
Liesi produktai patartini žmonėms, kurie dėl įvairių priežasčių negali vartoti
riebaus maisto. Liesi produktai tokie pat vertingi kaip riebūs, tik mažiau
kaloringi.

Kefyras – kalniečių išradimas

Kefyras gaminamas užraugiant pieną kefyro grybelių raugu. Gėrimo pavadinimas
kilęs iš žodžio „kef“, kuris reiškia sveikatą bei malonumą. Kefyras gerina
apetitą, skatina skrandžio sulčių išsiskyrimą bei žarnyno veiklą. Organizmas
kefyrą pasisavina triskart greičiau nei pieną.
Šio gėrimo gimtinė – Kaukazo kalnai. Būtent iš čia jis paplito beveik po visą
pasaulį. Kaukaze kefyro grybeliai buvo laikomi Alacho siųsta dovana už darbštumą
ir sąžiningumą. Todėl gamybos paslaptis buvo saugoma ne vieną šimtmetį.
Lietuvoje kefyras pradėtas gaminti 1936 m. Kaune.

Naudingas skanėstas

Jogurtas – rauginto pieno produktas, susidarantis bakterijoms fermentuojant
pieną. Vykstant fermentacijai laktozė virsta pieno rūgštimi. Jogurtų gamyboje
naudojami įvairiausi vaisių, uogų, vitaminų priedai, natūralūs virškinamojo
trakto mikroorganizmai. Ypač vertingi bifidobakterijų ir acidofilinių lazdelių
turintys biojogurtai.
Balkanų ir Viduržemio jūros šalyse jogurtas žinomas nuo antikos laikų. Labiau
juo susidomėta pastebėjus, kad Bulgarijoje ir Kaukaze, kur šio produkto
vartojama daug, gyventojai išsiskiria ilgaamžiškumu ir gera sveikata.

Primirštas senolių gėrimas

Pasukos – tai biologiškai vertingiausių pieno sudėtinių medžiagų koncentratas.
Jose mažai kalorijų, tačiau biologinė vertė – didžiulė. Baltymų ir lecitino
junginys, esantis pasukose, yra puikus antisklerotinių medžiagų kompleksas. Be
to, lecitinas padeda suskaidyti cholesterolį ir pašalinti jį iš organizmo. Labai
vertingi pasukų riebalai: juose daug polinesočiųjų riebalų rūgščių, sudarančių
vitamino F kompleksą. Pasukose nemažai ir B grupės vitaminų.
Lietuvoje pasukos turi gana senas vartojimo tradicijas. Senoliai gamindavo iš jų
sūrį, valgydavo su karštomis bulvėmis, ruošdavo gėrimus.