Ridikėliai mažina cholesterolį

Visi girdėjote posakį: sveikas kaip ridikas. Iš tikrųjų ridikėlius valgyti
labai sveika. Nustatyta, kad jie mažina cholesterolio kiekį kraujyje.
Mokslininkai mano, kad ridikėliai yra viena seniausių ir sveikiausių daržovių –
juose, kaip niekur kitur, gausu organizmui būtinų medžiagų.

Augdami ridikėliai sukaupia vertingų mikroelementų ir vitaminų. Juose gausu
kalcio, kalio, magnio, geležies, cinko ir jodo. Ridikėlių ryšelyje vitamino C
yra ne mažiau nei citrinoje.

Šias daržoves itin vertina dietologai, nes jos daro teigiamą įtaką virškinamųjų
organų sekrecijai, kaupia baktericidines medžiagas, stabdančias daugybę
mikroorganizmų sukeliamų ligų.

Maistinės ridikėlių skaidulos suriša ir pašalina iš organizmo cholesterolį,
radionuklidus ir sunkiuosius metalus.

Liaudies medicinos atstovai ridikėliais stabdo akmenų susidarymą inkstuose,
tulžyje ir šlapimo pūslėje. Ridikėlių patariama vengti tiems, kas serga
skrandžio, dvylikapirštės žarnos ar tulžies ligomis.

Maisto gaminimui naudojamos ne tik šaknys, bet ir stiebai. Šakniavaisiai
vartojami švieži. Jie valgomi vieni, dedami ant sumuštinių ir į įvairias
salotas.

Ridikai itin tinkami įvairioms salotoms, tik rekomenduojama prieš tai juos
smulkiai supjaustyti ir kelis kartus perplauti vandeniu – tuomet praras kartumą.

Juos gardu valgyti ne tik su grietine ir svogūnais, tačiau ir su pomidorais,
morkomis, obuoliais, raugintais ar šviežiais agurkais, kopūstais.

Šaldytuve ridikėlius išlaikysite šviežius apie dvi savaites.