Simptomai ir požymiai

Riešo kanalo sindromas prasideda riešo maudimu, plintančiu į plaštaką, kartais ir į dilbį. Dažniausi riešo kanalo sindromo simptomai: naktinis nutirpimas, nejautrumas, pirštų dilgčiojimas ar gėla, trikdanti miegą, kartais prabundama keletą kartų per naktį. Šie pojūčiai neretai atsiranda vairuojant, naudojantis telefonu, siuvant. Sunku paimti smulkius daiktus, jais naudotis. Sunkiais ligos atvejais pradeda nykti plaštakos raumenys, kartais sutrinka ir menkiausių pirštų žaizdų gijimas. Moterys serga keturis kartus dažniau nei vyrai. Dažniau riešo kanalo sindromas pasitaiko diabetu ir kitomis endokrininėmis ligomis, reumatoidiniu artritu sergantiems asmenims, nėščiosioms. Monotoniškas darbas, besikartojantys rankos ir riešo judesiai skatina riešo kanalo sindromo vystymąsi. Ši liga vystosi ne tik dirbantiems sunkų fizinį darbą, bet ir praleidžiantiems ilgas valandas prie kompiuterio.

Priežastys ir rizikos veiksniai
 
Spaudimas į vidurinį nervą didėja, kai mažėja erdvės riešo kanale. Riešo kanalo erdvę sumažinti gali įvairūs veiksniai, pradedant kaulo atauga, baigiant sausgyslių dangalo pabrinkimu.Rizikos veiksniams priskiriami: reumatoidinis artritas, hipotireozė, amiloidozė bei tam tikros fiziologinės būklės (nėštumas, menopauzė). Nėštumo metu vandens susikaupimas audiniuose gali lemti spaudimo padidėjimą riešo kanale.Dalies pacientų riešo kanalas būna siauresnis už vidutinį, tai irgi gali predisponuoti sindromo atsiradimui. Kartais tiksli riešo kanalo sindromo priežastis taip ir lieka neaiški.
 
Gydymas
 
Gydyti paprastai pradedama konservatyviomis priemonėmis — skiriami kraujotaką gerinantys, priešuždegiminiai preaparatai, masažai, dilbio imobilizacija, kartais į riešo kanalą suleidžiama hormonų. Nepasiekus efektyvesnių konservatyvaus gydymo rezultatų, operuojama. Operacijos metu vidurinis nervas išlaisvinamas nuo suspaudimo: perpjaunamas sustorėjęs skersinis riešo raištis, po operacijos nervas nebespaudžiamas, pagerėja ligonio būklė, pranyksta tirpimai ir atsistato ar pagerėja pirštų judesiai.
 
iMed