Rūgštingumą reguliuojančios medžiagos

Ką reiškia visokie E ant produktų etikečių?
Laima

Acto rūgštis (E 260) –
viena populiariausių rūgštingumą reguliuojančių medžiagų. Ji neleidžia augti
daugeliui bakterijų, stabdo mielių bei pelėsių grybelių dauginimąsi. Acto
rūgšties poveikis sveikatai tiesiogiai priklauso nuo jos koncentracijos – maža
nekenkia, o esant didelei, pažeidžiama virškinimo trakto gleivinė, gali
atsirasti uždegimų, erozijų, opų. Į kraują patekusi acto rūgštis keičia jo pH,
sukeldama acidozę, sutrikdomas kraujo krešėjimas.

Pieno rūgštis (E 270) bei laktatai (E 325-327) –
rūgštinantys, konservuojantys antioksidantai, skonio stiprintojai. Pieno
rūgštis yra tarpinis žmogaus organizmo medžiagų apykaitos produktas, ji
leidžiama vartoti tik suaugusiems, neleidžiama vartoti vaikams.

Citrinų rūgštis ir citratai (E 330-333, E 380) –
vartojami kaip rūgštinančios bei antibakterinės medžiagos, kurios slopina
mikroorganizmų augimą. Citrinų rūgštis normaliai susidaro žmogaus organizme, jos
kiekiai maiste yra neribojami.