Kai atšąla oras, mano rankos ir kojos nuolat būna šaltos. Jas labai sunku sušildyti. Ar tai kokia nors liga?
Vaidas


Norint tiksliai išsiaiškinti, kodėl šąla rankos ir kojos, būtina apsilankyti pas gydytoją, nes tai gali būti ir rimtos ligos simptomas.

Tiesa, galūnės gali šalti dėl labai paprastos priežasties – netinkamos aprangos. Medvilnės, vilnos, poliesterio ir polipropileno mišinys padės išsaugoti kojas sausas ir šiltas. Gryna medvilnė puikiai tinka per karščius, bet tada, kai žvarbu, nereikėtų ja žavėtis.

Rankos ir pėdos gali šalti ir sergant Reino sindromu. Taip vadinama liga, kai dėl šalčio ar nervinio streso kyla priepuolinio pobūdžio plaštakų, rečiau – pėdų pirštų kraujotakos sutrikimai. Pirštai bąla ir net mėlsta. Sušilus jie parausta ir ima tinti. Atsikuriant kraujo apytakai, neretai jaučiamas skausmas. Stipriai sušalus jis gali būti ilgalaikis ir beveik nepakenčiamas. Pirmieji ligos požymiai atsiranda 15-20 metų asmenims. Lengvos formos Reino sindromas vaistais negydomas – tik rekomenduojama vengti šalčio. Tokiems ligoniams patartina mankštintis. Judėjimas išjudina kraują ir neleidžia susitraukti periferinėms kraujagyslėms. Tai pagerina bendrą savijautą, nuotaiką ir miegą. Priepuolį galima nutraukti arba jį sutrumpinti paprastomis priemonėmis – po tekančiu šiltu vandeniu ar šilto vandens dubenyje sušildomos rankos ar kojos. Jei priepuolį sukėlė nervinis stresas, pirmiausia būtina nusiraminti.

Galūnės gali šalti ir sergant ateroskleroze, nes pažeidžiamos kojų kraujagyslės.
Dar viena priežastis – bloga mityba. Šaltuoju metų laiku nepatartina laikytis dietos, nes dabar ypač svarbu gauti pakankamai įvairių maisto medžiagų.


Kojas sušildys vonelės
– Prieš miegą kojas pamirkykite šilto vandens vonelėje su pipirais. Tokios vonelės sustiprina kraujotaką ir net labiausiai sušalusios kojos sušyla.
– Prieš miegą patartina kojoms padaryti kontrastinio vandens voneles: į vieną vonelę įpilkite 30-35 laipsnių šilumos vandens, o į kitą šalto 12-15 laipsnių šilumos vandens. Kojas pirmiausia 5 minutes pamirkykite šilto vandens vonelėje, po to 10 sekundžių – šalto vandens vonelėje. Pakartokite procedūrą 3-5 kartus.
– Galite pasidaryti ir tokią vonelę: kojas pamerkite šiltame vandenyje, po to į šį vandenį įpilkite karšto, o vėliau dar karštesnio, kokį tik galite iškęsti. Taip kojas mirkykite 10-15 minučių. Tokia vonelė labiausiai tinka tiems žmonėms, kurie ilgai neužmiega, nes jų kojos būna šaltos.

Lietuvos sveikata