+2
-0
+2

Spausdiname paskutinį straipsnį iš ciklo „Susirink maisto enciklopediją“ – apie saldumynus. Retas žmogus nesusigundo gabalėliu torto, ledais arba šokoladiniu saldainiu. Juk taip skanu. Kuo kenkiame ar padedame savo organizmui, suvalgę saldumynų?

Kaip visada, vertingos informacijos pateiks Kauno miesto savivaldybės Visuomenės sveikatos biuro specialistė Justina Satkevičiūtė.

Produktai, kurie įeina į šią maisto piramidės pakopą: cukrus, šokoladas, saldainiai, ledai, chalva, džiovinti vaisiai ir kt. Visa, kas turi sudėtyje cukraus, priskiriama mažamolekuliniams angliavandeniams (saldumynai ir yra angliavandeniai) – tai ir sacharozė, ir gliukozė, ir fruktozė ir kt.

Porcijos per dieną: šiems produktams nėra rekomenduojamų porcijų per dieną, nes juos reikia valgyti labai mažais kiekiais.

Maistinė vertė, nauda organizmui: angliavandeniai yra pagrindinis energijos šaltinis. Jie gali būti paprastieji ir sudėtingieji. Gliukozė ir fruktozė yra labiausiai paplitę iš paprastųjų angliavandenių, turintys didžiausią mitybos reikšmę. Gliukozės yra vaisiuose, meduje. Fruktozės randama vaisiuose, meduje, kai kuriose daržovėse. Vienas iš labiausiai paplitusių sudėtinių angliavandenių – sacharozė, tai yra mūsų vartojamas cukrus, kuris gaunamas iš cukranendrių arba iš cukrinių runkelių rafinavimo būdu. Taip pat sacharozės yra daugelyje vaisių ir daržovių. Vertingiausi angliavandeniai tie, kurie yra mažiau apdirbti.

Šokolade yra daug magnio, saugančio mus nuo stresų. Organizmui daug vertingesnis juodasis šokoladas, kadangi jame yra daugiau kakavos ir mažiau cukraus. Pieninis šokoladas galbūt saldesnis ir gardesnis, tačiau naudos – mažiau. Chalvoje daug vitamino E. Beje, mokslininkai nustatė, kad gardėsiai duoda daugiau naudos nei žalos. Vien šokolado, vanilės arba cinamono kvapas skatina organizme gamintis A imunoglobuliną, apsaugantį mus nuo žalingų mikrobų. O medus ir džiovinti vaisiai pasižymi ypatingu antioksidaciniu poveikiu, vadinasi, kovoja su laisvaisiais radikalais, kurie spartina senėjimo procesą.

Harvardo universiteto specialistai įrodė, kad didelio saldumynų kiekio vartojimas veikia testosterono ir estrogeno gaminimąsi. Cukrus padidina lipidų, kuriuos gamina kepenys, lygį, o jie savo ruožtu sumažina specialaus baltymo SHBG lygį, kuris atsakingas už testosterono ir estrogeno kiekio kraujyje pusiausvyrą. Šokoladas padeda greit atgauti fizinę ir protinę energiją, kovoti su stresu ir nuovargiu. Dėl savo teigiamo poveikio protinei veiklai, rekomenduojamas dirbantiems verslo ar kūrybinėje srityje.

Žala: dažnas ir gausus saldumynų vartojimas didina dantų ėduonies pavojų. Dantims kenkia visi saldumynai, kurių sudėtyje yra cukraus. Nekenksmingi būtų tik tie, kurie pagaminti su cukraus pakaitalais. Tačiau cukraus pakaitalais piktnaudžiauti negalima. Suvalgius, pavyzdžiui, cukraus pakaitalo sorbito daugiau nei 30 g, gali pradėti mausti skrandį, pykinti, pūsti vidurius. Per gausus saldumynų vartojimas taip pat skatina antsvorio atsiradimą.

Saldumynus, cukrų ir cukraus gaminius, saldintus gėrimus rekomenduojama vartoti retai. Cukraus įtakoje mažėja gerojo cholesterolio kiekis, cukraus perteklius mažina vitaminų kiekį organizme. Saldumynus mėgstantiems žmonėms dažnai trūksta vitamino B6 (dėl jo stokos pakinta oda, gali atsirasti odos ir gleivinės uždegimų, sutrinka virškinimas, kamuoja nuovargis, prislėgtumas, sumažėja atsparumas infekcijoms, o kai jo trūksta smarkiai, sutrinka kepenų ir nervų sistemos funkcijos, kalcio, magnio ir fosforo panaudojimas).

Dėl dažno angliavandenių vartojimo organizme gali trūkti kalcio, kuris būtinas augančiam organizmui. Jei, suvalgius 25 g cukraus, jo tiekiama energija neišeikvojama, šis cukrus virsta 10 g riebalų (trigliceridų), kurie yra viena iš ankstyvos aterosklerozės vystymosi priežasčių.

Negalima perdozuoti medaus, nes dideli medaus kiekiai gali pažeisti kasos funkciją, todėl sergantieji kasos ligomis turi vartoti medaus mažai, o susirgusieji cukriniu diabetu gali jo paragauti tik endokrinologui leidus. Negalima medaus vartoti viduriuojant, nes medus skatina žarnyno peristaltiką, laisvina vidurius.

Įdomu žinoti: žmogus per metus vidutiniškai suvalgo 36 kg cukraus: 6 kg gauna tiesiai iš pakelio, o likusius 30 kg – nepastebimai kartu su gėrimais ir saldumynais, kepiniais ir konservais, saldžiomis sriubomis ir padažais, pusgaminiais ir sausais pusryčiais. Per dieną tai sudarytų 33 kubelius cukraus arba tiek, kiek jo būtų galima gauti iš vieno cukrinio runkelio.

Kokius saldumynus rinktis? Geriausia vietoj saldumynų vartoti šviežius ar džiovintus vaisius, kadangi jie turi daug organizmui svarbių vitaminų, mineralinių ir balastinių medžiagų.

Pagrindinė taisyklė: valgykite viską, ką mėgstate, tačiau saikingai – tai padės jums būti sveikiems, žvaliems bei energingiems.

Receptai:

Apelsininiai saldainiai
Jums reikės 500 g morkų, 500 g cukraus, 1 šaukšto konjako, trupučio vanilinio cukraus, 1 apelsino žievelės.

Gaminimas: nuskustas, smulkiai sutarkuotas morkas virti ant nedidelės ugnies 20–30 min., kad būtų košė ir neliktų sulčių. Kai atvės, berti vanilinį cukrų, sutarkuotas apelsinų žieveles ir pilti konjaką. Po to formuoti riešuto dydžio rutuliukus ir apvolioti cukruje. Pastovėję šie saldainiai tampa kietesni ir dar skanesni. Jie visai neturi morkų skonio!

Moliūgo saldainiai
Jums reikės 2 kg moliūgų, 1 kg cukraus, 1 šaukšto citrinos rūgšties, trupučio vanilės, apelsino ir citrinos žievelių.

Gaminimas: moliūgą perpjauti pusiau ir, išėmus sėklas bei nulupus žievę, supjaustyti vidutinio dydžio gabalais (sudžiūvę labai sumažėja). Juos užberti cukrumi ir palaikyti per naktį. Atsiradus sultims, moliūgus išgriebti, sirupą su prieskoniais užvirinti ir karštą užpilti ant moliūgų. Palaikius 10–12 val., virti kaip uogienę ant mažos ugnies, kol moliūgai paskaidrėja, bet neištyžta. Moliūgus išgriebti, nuvarvinti ir džiovinti orkaitėje ar ant karšto radiatoriaus. Pusę saldainių pabarstyti cukraus pudra, kitus palikti nebarstytus.

Bananiniai keksiukai
Jums reikės: 2 bananų, 125 g cukraus, žiupsnelio druskos, 3 kiaušinių, 100 g sviesto, 250 g miltų, 50 g pieno arba grietinėlės, 100 g juodojo šokolado, kepimo miltelių.

Gaminimas: orkaitę įkaitinti iki 180 laipsnių. Kiaušinių baltymus atskirti nuo trynių ir išplakti iki standžių putų su žiupsneliu druskos. Kambario temperatūros sviestą gerai išsukti su cukrumi, įdedant po vieną trynį. Suberti kepimo miltelius ir prasijotus miltus, gerai išmaišyti. Bananus nulupti, sutrinti košelę ir kartu su plaktais baltymais įmaišyti į tešlą. Tešlą iškrėsti į popierines keksiukų formeles arba silikonines keksiukų formeles ir kepti orkaitėje 25 min. Jeigu pradėtų degti keksiukų viršus, pridenkite juos folija. Gabaliukais sulaužytą šokoladą ištirpinkite garų vonelėje, įpylę kelis šaukštus pieno arba grietinėlės, ir užpilkite ant atvėsusių keksiukų. Skanaus!

Irena PUTRŪNIENĖ
 
Saldumynai ne tik kenkia