Salieras – ir daržovė, ir prieskonis

Valgomasis salieras (Apium graveolens)

Salieras augintas ir vartotas jau prieš kelis tūkstančius metų. Klasikiniu
Graikijos periodu jis buvo vadinamas netgi šventu. Dabar salierai ne ką mažiau
populiarūs, laikomi vaistiniu ir netgi madingu augalu.

Kaip auginti

Salierai – dvimečiai augalai. Jie skirstomi į lapinius, lapakotinius ir
šakniavaisinius. Valgomiesiems salierams reikia derlingo, negreitai
išdžiūstančio dirvožemio. Vieta, kur jie auga, turėtų būti saulėta – augalai
skleis stipresnį aromatą.

Lapinius galima auginti šalia kopūstų, pupų ir pupelių – atbaidys vikšrus.
Vasarą salierus būtina dažnai laistyti.

Lapus galima skinti bet kada ir vartoti šviežius, šakniavaisiai iškasami rudenį,
kai nuvysta lapai, o sėklos renkamos rugpjūčio ir rugsėjo mėnesiais. Nuo
rugpjūčio lapkotinius salierus galima nuimti dalimis.

Salierai atsparūs pavasarinėms šalnoms, o rudenį pakelia net 10 °C šaltį, todėl
jų derlių galima nuimti vėlai – rugsėjo pabaigoje arba spalį. Lapinių salierų
lapus ir lapakotinių kotus galima nupjauti net 2 kartus per sezoną (pirmą kartą
– rugpjūtį, antrą – rugsėjo pabaigoje arba spalį). Nuimant šakniavaisinių
salierų derlių, lapus reikia nupjauti atsargiai – svarbu nepažeisti gumbų.
Rudenį iškasus lapinių salierų šaknis ir susodinus į dėžutes, žiemą užaugs
šviežių žalių lapų.

Nauda sveikatai

Salierų lapuose yra eterinio aliejaus – jis skatina šlapimo išsiskyrimą, be to,
gerina kraują, padeda esant reumatui.

Naudinga gerti sveikatą gerinančios salierų arbatos: 2 šaukštelius salierų
lapų užplikykite ¼ litro vandens.

Manoma, kad salierų sultys didina tonusą, gerina apetitą. Augalo sudėtyje gausu
seleno, vitamino C, B grupės vitaminų, daug organinio kalio, kalcio ir fosforo –
šios medžiagos reikalingos organizmui, o ypač patiriant fizinį krūvį. Be to,
salierai padeda stiprinti širdies raumenį, šalina gleives kosint ar sloguojant,
dezinfekuoja ir valo burnos, ryklės gleivinę, naikina bakterijas skrandyje,
žarnyne, inkstuose ir šlapimtakiuose, aktyvina smegenų veiklą, turi raminamųjų
savybių.

Skanu, sveika ir maistinga

Salierai – tai kartu ir prieskonis, ir daržovė. Susmulkintus lapus galima
vartoti kaip garnyrą, dėti į sriubas, padažus ar salotas. Beje, dabar gana
populiarūs iš salierų gaminami įvairūs energiniai kokteiliai. Virta valgomojo
saliero šaknis gali būti vartojama ir kaip daržovė, ir kaip prieskonis. Stiebus
tinka vartoti ir žalius, ir apdorotus. Jie ruošiami kaip įprastos daržovės:
kepami keptuvėje, ant grotelių, troškinami, verdami garuose. Salierų sėklos
malamos ir maišomos su druska. Jos truputį karčios, todėl naudojamos rečiau,
tačiau tai vis tiek puikus virtų daržovių, sriubų ir dešrų priedas.

Iš salierų galima pasigaminti tonizuojamąjį gėrimą: į stiklinę pomidorų
sulčių įdėkite šaukštelį šviežiai sutarkuotos šaknies, įmeskite ledo.