+1
-0
+1

Kaip teigia VU Vaikų ligoninės Vaikų chirurgijos centro vadovas doc. Kęstutis Trainavičius, per ilgą chirurginę praktiką vaikų chirurgams yra tekę šalinti įvairiausių vaikų prarytų svetimkūnių – adatų, monetų, žaislų dalių, yra tekę gelbėti vaiką, prarijusį penkiakampę antpečio žvaigždutę, tačiau pastaraisiais metais atsiranda naujų svetimkūnių rūšių, pavyzdžiui, įvairių prietaisų maitinimo elementai (baterijos).

Pernai metais trims vaikams chirurgai šalino iš organizmo prarytus elementus. Kaip pastebi doc. K. Trainavičius, taip gali nutikti ne tik ūgtelėjusiems vaikams, kasdien žaidžiantiems su gausybe dabar parduodamų žaislų, turinčių maitinimo elementus, bet ir kūdikiams, dėl suaugusiųjų neatidumo dedantiems į burną viską, kas nerūpestingai paliekama mažyliui pasiekiamoje vietoje. Svetimkūnių keliamas pavojus – labai skirtingas. Pavyzdžiui, nedidelė adata vartydamasi gali nueiti žarna žemyn ir be žymaus pavojaus organizmui būti pašalinta natūraliu būdu, kadangi žarnos sienelė, adatai atsirėmus į ją, išsigaubia ir stumia svetimkūnį žemyn. Taip gali būti pašalinamos monetos, sagos ir kiti smulkūs daikteliai, kuriuos neretai praryja maži vaikai. Doc. K. Trainavičiaus nuomone, daug pavojingesni žuvų kaulai, galintys sukelti pilvo ertmės pūlinį, ar įtaisų maitinimo elementai, kurie patekę į skrandį ir paveikti išsiskiriančių skrandžio sulčių, ima irti, ir į skrandį išsilieja agresyvios medžiagos, galinčios prakiurdyti skrandžio sienelę, sukelti pilvaplėvės uždegimą ar kitų pavojingų komplikacijų.

Svetimkūnius iš skrandžio tenka šalinti fibrogastroskopu ar netgi atlikti chirurginę operaciją naudojant laparoskopą, sako doc. K. Trainavičius. Vaikų chirurgas perspėja, kad svetimkūniui užkliuvus stemplėje, vaikas gali pradėti dusti, mėlynuoti, atsiranda seilėtekis ar skausmas už krūtinkaulio. Gydytojai tokiais atvejais panaudoja ezofagoskopą svetimkūniui ištraukti arba nustumia jį tolyn, į skrandį, kad iš ten per žarnyną jis pasišalintų natūraliu būdu. Jei tėvai, net ir nepastebėdami jokių požymių, įtaria, kad vaikas prarijo žaislo detalę ar kitą smulkų daiktelį, nedvejodami turėtų vežti vaiką į ligoninę, kur gydytojai, atlikę rentgenogramą, nuspręs, kokios taktikos imtis svetimkūniui pašalinti. Tėvams pravartu žinoti, kokią pagalbą galima suteikti užspringusiam mažyliui.

Pagalba užspringus vaikui
Jei užspringęs vaikas kosti, leiskite jam iškosėti svetimkūnį pačiam.
Jei vaikas ima dusti, guldykite jį veidu žemyn sau ant kelio.
Staigiu vidutinio stiprumo judesiu plaštaka 4 kartus per 3–5 sekundes suduokite tarp menčių.
Užspringusį vaiką atverskite ant nugaros nenukeldami nuo kelio.
Staigiais vidutinio stiprumo judesiais pirštais prispauskite krūtinkaulį 4 kartus per 3–5 sekundes taip, kaip darydami išorinį širdies masažą.
2-5 punktus kartokite tol, kol svetimkūnis bus pašalintas iš kvėpavimo takų.
Vežkite vaiką į gydymo įstaigą.
 

iMed