Pirmadienį paskelbus, kad bus keičiamos pridėtinės vertės mokesčio lengvatos, taipogi ir vaistams, vaistinėse prasidėjo sąmyšis: kaip spėti perskaičiuoti PVM? L.S. turi žinių, kad vaistinės jau rikiuojasi į eilę kompiuterinėse įstaigose. Farmacijos departamento darbuotojai kol kas irgi tik galvas kraipo ir jokių instrukcijų nedalija.

Kol Seimas nebalsavo dėl mokesčių įstatymo pakeitimo, iš tiesų dar neaišku, ar sausio pirmąją neliks pridėtinės vertės mokesčio lengvatų visiems vaistams, išskyrus kompensuojamuosius. Jei tam būtų pritarta, receptiniams ir nereceptiniams vaistams būtų taikomas 19 proc. PVM. Penkių procentų PVM lengvata kompensuojamiesiems vaistams būtų keičiama tik liepos pirmąją. Iki sausio pirmosios vaistininkams reikia spėti perkainuoti visus maisto papildus ir 18 proc. PVM pakeisti į 19, o vaistams, kuriems buvo taikoma 5 procentų PVM, reikės pridėti 14 procentų. Sostinės vaistininkai žino per Naujuosius dirbsią. Kaip nebūtų keista, nėra vaistinėse ir ypatingo pirkėjų antplūdžio. Gal žmonės dar nesusiorientavo, kad vaistai brangs? Šiemet vaistinių tinklai ne tiek puošiasi kalėdine atributika, kiek rungtyniauja skambiais šūkiais, tokiais kaip „pigiausių vaistų įvairovė“, „pigiausių vaistų lyderė“, o štai „Eurovaistinės“ duoda du kartus daugiau EUROlitų ir pardavinėja dovanų kuponus. Tikėtina, kad tinklinės vaistinės ir nusigraibys visą ponaujametinio vaistų pabrangimo grietinėlę. Na, o valstybinės vaistinės suka galvas, kaip išgyventi.

VĮ Vilniaus Gedimino vaistinės direktorė, vaistininkė REGINA MEDZIKAUSKIENĖ:
Gal žmonės daugiau rūpinsis sveikata
– Žmonės pradėjo daugiau pirkti vitaminus, bet labai žiūri, kiek jie galioja. Jei pusė metų, mažai. Prieš kokius aštuonerius, dešimt metų visi dovanoms labai pirko vaistų, paskui ši mada praėjo. Šiemet žiūrim, kad ši mada vėl grįžta – vėl perka dovanų vitaminų, maisto papildų. Jie iš tiesų kainuoja ir po keturiasdešimt, penkiasdešimt litų.

Dabar mums didžiausias galvosūkis, kaip užpajamuoti vaistus, nes dalis žmonių tą patį „Enap“ pirks už grynus pinigus, nors tai yra kompensuojamasis vaistas. Manau, kad kažkoks sprendimas bus priimtas. Kadangi pridėtinės vertės mokesčio lengvatos nereceptiniams vaistams nebeliks nuo sausio pirmosios, Naujieji metai bus baisi diena vaistinėse. Toms vaistinėms, kurios neturi kiekinės apskaitos, reikės viską susirašyt, persikainuot. Na, pas ką kiekinė apskaita, tai turbūt automatiškai permes pridėtinės vertės mokestį nuo 5 iki 18 procentų. Maisto papildams dabar PVM yra 18 procentų, bus 19, tai nelabai kas ir pasikeis. Kompensuojamiems vaistams PVM lengvatos galios iki liepos, nereceptiniams vaistams jų nebeliks nuo sausio, vadinas, jie truputėlį pabrangs. Žmonės mažiau vartos. Juk irgi neblogai? Gal daugiau rūpinsis sveikata ir tiek daug nevalgys per Kūčias.

VĮ Šaltinio vaistinės direktorė, vaistininkė AURELIJA ŠERPYTIENĖ:
Pirkimo bumo nėra
– Pirkimo bumo tikrai nėra. Bent mes, valstybinė įmonė, to tikrai nepastebėjom. Vis tiek tinklinės vaistinės meta visas pajėgas reklamai per televiziją, radiją, visur kitur – žmonės ir galvoja, kad ten pigiau. Nors tikrai ne visada ten būna pigiau. Bet pas mus nesikeičia pirkimas nei kompensuojamųjų vaistų, nei nekompensuojamųjų.

Iš tiesų, kai kurie žmonės už kompensuojamuosius vaistus moka visą kainą. Mes dar pasitarsim su auditorium, bet kiek išsiaiškinome su buhaltere, inventorizuoti nereikės, bet reikės PVM pakeisti, surašyti kainas. Aišku, negerai, kad tai daryti teks per šventes, bet ant vaistų pagal įstatymą turi būti kainos visos. Vadinas, turėsim kad ir antrą Naujų metų dieną susirinkti visi ir kainas pakeisti. Yra kaip yra – na, ką darysi. Darbymetis bus, nors laisvą dieną bet kam į darbą ateiti yra sudėtinga, bet žmonės tai rinksis vaistų pirkti. Aišku, kad vaistai žmonėms pabrangs – juk buvo 5 proc. PVM, dabar bus devyniolikos. Vis tik, manyčiau, kad daugiau nei 14 procentų jie neturėtų brangti. Vaistinės juk neturi teisės uždėti antkainio, vadinas, kainos keisis tik tiek procentų, kiek didės PVM. Galimybės vaistus pabranginti daugiau nėra. Žmogui tas pabrangimas labiausiai pasijus brangiems vaistams. Pigiam vaistukui tai nelabai, bet už šimtą litų jau tikrai pasijaus.

VĮ Universiteto vaistinės vedėja RIMA LOSINSKAJA:
Konkrečių nurodymų, kaip elgtis, nėra
– Negaliu pasakyti, kad vaistus šluotų. Žmonių būsena ir prekyba yra normali. Mes nemiegam. Techniškai pereiti į kitą PVM metodų dabar nėra. Tai yra problema, kurią galima svarstyti tik teoriškai. Bet tam reikalingas laikas. Dabar, kiek mes žinome, planuojama tik kompensuojamiesiems vaistams palikti 5 proc. PVM lengvatą. Tai ką reiškia ją palikti tik kompensuojamiesiems? Jei žmogus ateina su knygele ir serga lėtine liga, tai jam vaistas kainuos vieną kainą. O jei jis serga gastritu, bet ne skrandžio opa, tai ką – tas pats omeprozolis jam bus už pinigus? Jis turės 19 procentų sumokėt? Techniškai, gavus sąskaitą, kurioje fiksuotas 5 procentų tarifas, dalį jos parduoti už 5 procentus, o dalį – už 19 proc.? Kokiu būdu tą daryti? Skambinu šiandien (trečiadienį) į Farmacijos departamentą, į kainodaros skyrių. Šią minutę konkrečių sprendimų, nurodančių kaip mums elgtis, nėra. Jei šie sprendimai atsiras prieš Naujus metus ir bus numesta, kad mes privalome vykdyti, vadinas, sausio pirmąją visi vaistinių darbuotojai turės ateiti į darbą perkainavimui. Nežinau kaip tai įmanoma. Nežinau. Vis tik, manau, kad tokie sprendimai turi būti pasverti. Išmesti visuomenei, pažeidžiamiausiai žmonių daliai pranešti žinią, kad jie nebegaus vaistų ar brangiau mokės, kad vieną dieną juo kompensuoja, o kitą nebekompensuos- negalima taip žaisti. Aš manau, kad jei yra deklaruojama, turi būti stiprus ir paskaičiuotas užnugario sprendimas – paskaičiuotas, logiškas ir išaiškintas. Tada galima jį ir skelbti, o kol kas manau, kad viskas tėra lozungų lygmenyje. Nežinau kaip reaguoti, nes negauname jokių nurodymų. Jei galvojama, kad mes vaistą su penkiais proc. PVM parduosim su 19 procentų, aišku, yra absurdas.

Jei bus vaistams 19 procentų PVM, mes kelsim kainas, be abejo. Negali būti kitokių sprendimų. Vis tik, aš per vieną dieną nuimčiau PVM lengvatas visiems vaistams. Nebūtų aistrų, galvosūkių dėl techninių dalykų.

Ar yra instrukcijos, kaip perskaičiuoti PVM vaistams?

Sausio pirmoji vaistinėms žada darbymetį!

Komentaras
TOMAS ALONDERIS, Farmacijos departamento Farmakoekonomikos ir vaistų kainodaros skyriaus vedėjas:
– Kol kas yra tik Vyriausybės nutarimas dėl pridėtinės vertės mokesčio, kuris išleistas pirmadienį. Mokesčių įstatymo pakeitimo projektas tėra bendro pobūdžio sprendimas, kuriam pritarė Vyriausybė. Dėl jo Seime dar nebuvo balsuota, todėl nėra ir pateikta oficialaus išaiškinimo kaip tai turėtų būti daroma. Gal ministerija sudarinėja darbo grupę ir kai ją paskelbs oficialiai, mes sužinosime šiandien (trečiadienį – red.) ar rytoj. Detalesnių išaiškinimų tikrai trūksta, nes praktiškai vienu sakiniu viskas pasakyta. Todėl ir konkretesnės instrukcijos bus tada, kai sprendimas bus priimtas Seime. Bet kaip ir Jūs žinote, mūsų Parlamente visko įvyksta. Kol Seimas sprendimo nepriėmė, negalima pasakyti, kad šimtu procentų viskas taip ir bus.

Lietuvos sveikata