2008 m. gruodžio 15 d. Valstybinėje visuomenės sveikatos priežiūros tarnyboje vyko seminaras „Maisto papildų reglamentavimas Lietuvoje“. Jo metu tarnybos specialistai pristatė šios srities teisinį reglamentavimą, pagrindines problemas, su kuriomis susiduria maisto papildus į Lietuvą įvežančios, jais prekiaujančios įmonės.

Tarnybos direktorius Vytautas Bakasėnas pasidžiaugė, kad į seminarą susirinkta itin gausiai. Tai rodo, kad ši tema yra itin aktuali. „Sukvietėme Jus, kad išsiaiškintume klausimus, kurie kyla kone kasdien, kad Valstybinės visuomenės sveikatos priežiūros tarnybos specialistų ir verslo atstovų bendradarbiavimas būtų sklandesnis ir greitesnis ir, kas svarbiausia, į Lietuvą patektų tik saugūs maisto papildai“, − sakė tarnybos direktorius.

Seminaro metu pristačiusi maisto papildų įvežimą, notifikavimą ir registravimą reglamentuojančius teisės aktus, Leidimų ir licencijavimo skyriaus vedėjo pavaduotoja Daiva Navickienė pirmiausia pabrėžė, kad maisto papildai nėra vaistas. „Deja, tarp gyventojų yra paplitusi kitokia nuomonė, kurią skatina neteisinga reklama ir ant pakuočių pateikiama informacija“, − sakė tarnybos atstovė bei paragino maisto papildų platintojus atidžiau išnagrinėti maisto produktų reklamą reglamentuojančius teisės aktus ir nenusižengti jų reikalavimams.

Leidimų ir licencijavimo skyriaus vyriausioji specialistė Olga Gaidarovič aptarė pagrindines rinkai teikiamų maisto papildų pranešimo pildymo klaidas, pateikė siūlymus, kaip jų išvengti.
Leidimų ir licencijavimo skyriaus vedėja Ilona Drulytė savo pranešimu pristatė papildų ženklinimo problemiką. Ji pabrėžė, kad ant produkto pakuotės turi būti pateikiama tik teisinga ir aiški informacija. Skyriaus vedėja priminė seminaro dalyviams, kokia būtinoji informacija turi būti pateikta ant maisto papildo pakuotės, kaip teisingai nurodyti produkto sudėtį, ypač paragino atkreipti dėmesį į sudedamųjų dalių, kurios gali alergizuoti, žymėjimą.
Pasak p. Ilonos Drulytės, šis seminaras buvo surengtas siekiant palengvinti bendravimą su verslo sektoriumi. „Mes siekiame, kad maisto papildai būtų įregistruoti ir notifikuoti kuo greičiau, kad verslininkai susidurtų su kuo mažiau kliūčių ir tuo pačiu mūsų vartotojai būtų apsaugoti nuo netinkamos produkcijos“, − sakė ji.
Įgyvendindamos maisto papildų valstybinį reguliavimą Lietuvoje dirba kelios institucijos. Valstybinė visuomenės sveikatos priežiūros tarnyba yra atsakinga už maisto papildų notifikavimą ir registravimą. Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba − už rinkos priežiūrą ir reklamos kontrolę. Valstybinis aplinkos sveikatos centras − už Sveikatingumo ir maistingumo teiginių reglamento įgyvendinimą.

Daugiau informacijos suteiks:

Lina Biekštaitė,
Valstybinės visuomenės sveikatos priežiūros tarnybos prie Sveikatos apsaugos ministerijos
vyr. specialistė (ryšiams su visuomene)