+1
-1
0

Vieni dažniausių įvairaus amžiaus pacientų nusiskundimų yra raiščių, raumenų ar sausgyslių patempimai, kurie būna nevienodo sunkumo – nuo lengvo kulkšnių patempimo iki sportinių traumų ir ūminio nugaros skausmo. Patempti audiniai greitai tinsta, juose vystosi uždegimas, todėl šios traumos gali būti labai skausmingos.

Raiščių patempimas nustatomas tada, kai pertempiant ar sukant pažeidžiami (iš dalies nutraukiami) raiščiai, supantys kaulus sąnario srityje. Raumenys ar sausgyslės traumuojami juos pertempiant ar pernelyg sutraukiant, dėl to jie gali būti atplėšti ar patempti.

Klinika
Būdingi raiščių, raumenų ir sausgyslių patempimų simptomai yra šie:
– skausmas,
kraujavimas į aplinkinius audinius, dėl to audiniai patinsta,
– mėlynė pažeidimo srityje,
– audinių patinimo ir pažeidimo sąlygoti skausmingi ir riboti judesiai.
Dažniausiai patempiami čiurnos ir kelių sąnarių raiščiai, kojų ir apatiniai nugaros raumenys.

Pirmoji pagalba
– Nukentėjusios kūno dalies ramybė.
– Šaltis – ledo maišeliai ar šaldomieji kompresai, dedami pirmąsias 2–3 dienas kas porą valandų ir laikomi 10–15 minučių, kad sumažėtų patinimas.
– Kompresiniai tvarsčiai, taip pat mažinantys tinimą, dedami mažiausiai dvi dienas.
– Nukentėjusios kūno dalies pakėlimas kuo aukščiau širdies lygio – taip mažėja patinimas ir kraujavimas į aplinkinius audinius.
Pirmąją savaitę nereikėtų dėti šildomųjų kompresų, nes pažeista vieta gali dar labiau patinti ir skaudėti.

Jeigu įtariama pažeidus kaklą ar stuburą, svarbiausia yra paciento nejudinti, išskyrus tuos atvejus, kai gresia tiesioginis pavojus, pvz., ugnis, vanduo. Judinant traumą patyrusį žmogų galima pažeisti nugaros smegenis.
Vaikams gali būti sunku patempimą diferencijuoti nuo kaulų lūžimo, kadangi vaikų raiščiai ir sausgyslės yra stipresni už kaulus, ir kaulai dažniausiai lūžta greičiau, nei pažeidžiami raiščiai.

Dažniausi patempimai
Čiurnos patempimas. Tai bene dažniausia trauma, deja, ne visada teisingai gydoma. Dauguma pacientų nekreipia į traumą dėmesio, manydami, kad pasveiks savaime. Negydant gali vystytis komplikacijos, pvz.: nestabilus sąnarys, artritinis skausmas, pakartotiniai patempimai.
Patempus čiurną, geriausios yra jau minėtos gydymo priemonės – ramybė, šaltis, kompresija ir galūnės pakėlimas. Jei pažeidimas sunkesnis, rekomenduojama sąnarį sutvirtinti tvarsčiu. Taip pat siūloma sąnarį atsargiai mankštinti, judinti, kad sąnarys nesustingtų. Geriausia yra vengti traumų.
Blauzdos raumenų patempimas. Blauzdos raumenys dažniausiai patempiami bėgant. Rekomenduojama nedelsiant sustoti, uždėti kompresinį šaldomąjį tvarstį.
Šlaunies raumenų patempimas. Dažniausiai nukenčia už keturgalvį šlaunies raumenį silpnesni užpakaliniai šlaunies raumenys, dalyvaujantys tiesiant šlaunį ir lenkiant kelį. Jei šie raumenys už keturgalvį raumenį silpnesni 60 proc. ir daugiau, patempimas galimas net paprastos mankštos metu. Paprastai pajuntamas staigus aštrus skausmas nugarinėje šlaunies pusėje. Šiuo atveju taip pat rekomenduojama ramybė, šaldomieji ir kompresiniai tvarsčiai bei kojos pakėlimas. Pasveikus reikėtų daryti pratimus, stiprinančius pažeistuosius raumenis. Esant sunkesniam pažeidimui, patartina kreiptis į gydytoją.
Nugaros patempimas. Nugaros skausmas gali atsirasti bet kuriame nugaros taške palei stuburą, bet dažniausiai nukenčia apatinė – juosmeninė stuburo dalis. Juosmeniui tenka laikyti didžiausią kūno masės dalį, taip pat bet kokį nešamą svorį, juosmuo labiau nei viršutinės stuburo dalys dalyvauja sukantis ar lenkiantis. Nugaros skausmą dažniausiai sukelia raumenų ar raiščių patempimas keliant svorį ar atliekant staigų judesį. Šis skausmas dar vadinamas „paprastu“ nugaros skausmu. Nugaros patempimai gydomi vaistais, fizioterapija ir mankšta. Išvengti nugaros patempimo galima nuolat mankštinantis, palaikant normalią kūno masę ir laikyseną ramybėje bei judant.

Gydymas vaistais
Esant vairiems patempimams, skausmas riboja pažeistos kūno dalies funkciją, judesius, mažiau ar daugiau blogina gyvenimo kokybę. Jiems gydyti skiriami skausmą ir uždegimą malšinantys vaistai.
Paprastai patempimams gydyti vartojami nesteroidiniai vaistai nuo uždegimo (NVNU), tiek geriamieji, tiek naudojami vietiškai, pvz., fastum/9975″>Fastum. Dažnai gydytojai derina ir geriamus, ir tepamus vaistus, t.y. keletą pirmų gydymo dienų skiria juos abu, o po to – tik tepalą. Tokiu būdu ligonis greičiau pasveiksta ir sumažėja skrandžio sudirginimo pavojus, kadangi vaistai per os vartojami gan trumpai.

Greitas poveikis
fastum/9975″>Fastum iš kitų tepalų išsiskiria greitu poveikiu, kadangi jo sudėtyje yra labai skvarbus hidroalkoholinis gelis bei stipri veiklioji medžiaga ketoprofenas . Analizuojant sportinių traumų gydymo rezultatus paskaičiuota, kad 62 proc. kulkšnies raumenį patempusių pacientų jau po 3 dienų gydymo fastum/9975″>Fastum vėl galėjo treniruotis.
Gydant nugaros skausmus, po 3 fastum/9975″>Fastum naudojimo dienų beveik 70 proc. pacientų vertino šį vaistą kaip labai veiksmingą, o po 7 dienų teigiamą poveikį patvirtino apie 84 proc. ligonių.
Gydytojai pastebi, kad labai svarbu fastum/9975″>Fastum naudoti teisingai – tepti ant skaudamos vietos po 3-5 cm gelio 1-2 kartus per dieną. Nereikia dėti jokių kompresų, gelis ir be jų puikiai susigeria.

Parengė gyd. Silvija Bučytė
Šaltinis „Farmacija ir laikas”