Hipodinamijos (nepakankamas fizinis aktyvumas) pragaištingas poveikis itin didelis. Įvairūs tyrimai parodė, kad ji labai kenkia žmogaus organizmui ir gerokai sutrumpina jo gyvenimą. Judėjimo formulės padės jums nesirgti ir ilgai išlikti žvaliems.

Stovime – deginame kalorijas
Gamta sukūrė žmogų tam, kad jis judėtų, kad dirbtų jo raumenys. Stovėdami mes apkrauname raumenis labiau nei sėdėdami. Stovėjimas – tai sustabdytas kritimas. Kai stovime, tarsi krintame į priekį, bet raumenys įsitempia ir neleidžia to daryti.
Nustatyta, kad moteris, sverianti 60 kg, pasėdėjusi 10 min., sudegina 14,4 kcal, o 10 min. stovėdama – jau 15,6 kilokalorijos. Jeigu tas 10 min. ji gulės, neteks tik 10 kcal.

Sportuojame – stipriname kaulus ir sąnarius
Jei raumenys yra neaktyvūs, kenčia ir kaulai. Kad galėtume judėti, kaulai turi būti stiprūs, nes, pavyzdžiui, bėgant kaulams tenka atlaikyti beveik šešis kartus didesnį kūno svorį. Žmogui senstant sąnariai pasidaro mažiau lankstūs, ypač ryškiai pakinta pečių, kelių, klubų sąnariai, stuburas.
Labai naudinga sukti lanką, energingai judinti rankų ir kojų pirštus, sukti galvą, lankstytis. Kaulus stiprina šuoliukai, plaukimas.

Einame – treniruojame širdį
Širdis – taip pat raumuo ir netreniruojama ji silpnėja. Pati prieinamiausia fizinių pratimų rūšis – ėjimas. Ypač jis naudingas žmonėms, dirbantiems sėdimą darbą. Einant puikiai treniruojami raumenys, širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos. Ėjimas naudingas tik tada, kai einame greitai. Kai tai daroma lėtai, beveik neapkraunamas organizmas. Todėl geriau eiti trumpiau, bet greitai. Pradėjus vaikščioti pulsas turi būti ne dažnesnis kaip 84 tvinksniai per minutę, distancijos viduryje – 120-140, pabaigoje – 90-100. Jei pulsas dažnesnis, reikia eiti lėčiau.

Judiname kojas – judiname ir smegenis
Kad raumenys galėtų susitraukti, jie turi gauti impulsą – lyg ir įsakymą iš tam tikrų nervinių ląstelių. Toliau impulsas perduodamas į priekines nugaros smegenų šakneles raumenims, kurie ir atlieka judesius. Taigi kiekvienas fizinis veiksmas gimsta galvos smegenų ląstelėse. Mokslininkai, ištyrę daugybės treniruotų bei netreniruotų žmonių atminties ir dėmesio patvarumą, padarė išvadą, kad protinė veikla tiesiogiai priklauso nuo fizinio parengtumo. Taigi jei mažai judama, sulėtėja mąstymas.

Bėgame – gaminame hormonus
Jei judama nepakankamai, tai neigiamai veikia endokrininę sistemą. Vidaus sekrecijos liaukas taip pat reikia treniruoti. Kai pradedama sportuoti, organizmas gamina daugiau hormonų, aktyvesnė tampa vidinės sekrecijos liauka hipofizė, antinksčių ir skydliaukės veikla. Bėgiojantis žmogus būna energingas ir darbingas, tačiau bėgimą, kaip ir vaistus, reikia tiksliai dozuoti. Bėgdamas žmogus neturi jausti nemalonių pojūčių.

Valgome, kad judėtume
Kad organizmas galėtų normaliai funkcionuoti, reikia energijos. Be jos negalimas ir aktyvus gyvenimas. Kiek reikia valgyti? Persivalgymas kenkia sveikatai, tvirtina gydytojai. Sočiai valgyti ir persivalgyti žmonės pradėjo maždaug prieš šimtą metų. Taigi kovoti su nereikalingomis kalorijomis kol kas žmogaus organizmas nemoka. Ką daryti? Išeitis viena – nuo stalo reikia nueiti truputį alkanam. Tada nesijaus mieguistumo, organizmas nekaups riebalų.

Lietuvos sveikata

testas-apie-plokscio-pilvuko-priesus—riebalus/63618″>Testas apie plokščio pilvuko priešus – riebalus