Šią savaitę pasaulyje minima ,,Smegenų pažinimo savaitė“ (SPS). Šios savaitės tikslas  – stiprinti pasaulyje susidomėjimą smegenimis, skleisti žinias apie smegenų mokslų pasiekimus visuomenei. Šįmet VšĮ Psichikos sveikatos iniciatyva ir Lietuvos neuromokslų asociacija su partneriais  minėdamos šią savaitę  įgyvendina projektus  ,,Smegenų sveikata darbe” ir “Mano neuronas” mokyklose.
 
Darbuotojų smegenų sveikata – svarbiausias produktyvumą užtikrinantis veiksnys. Sveikos smegenys svarbios dirbantiesiems tiek fizinį, tiek protinį darbą. Sveikos smegenys – sveika psichika, leidžianti žmogui produktyviai veikti savo, šeimos, visuomenės ir darbdavio naudai. Dirbančio žmogaus smegenys sveikesnės nei nedirbančio, darbas palankiai veikia smegenų ir psichikos sveikatą. Dirbantis, kuriantis ir veikiantis žmogus dažnai labiau patenkintas gyvenimu ir laimingesnis už nedirbantį. Tuo tarpu atvirkštinės priklausomybės mokslininkams nepavyko nustatyti – laimingi žmonės nebūtinai yra darbingesni ir produktyvesni. Šią savaitę informuojama apie svarbiausius smegenų sveikatos rizikos veiksnius.
 
Išsaugok galvą šiandien – išsaugosi psichikos sveikatą rytoj.
 
Smegenų sveikatai labai svarbu išvengti galvos traumų. Tai dažniausia jaunesnių nei 40 metų darbingų žmonių mirties ir negalios priežastis visame pasaulyje. Lietuvoje galvos traumų pasitaiko net keturis kartus dažniau nei vidutiniškai Europoje: Lietuvoje 100 tūkst. gyventojų tenka apie 1300 galvos traumų, kai vidutiniškai Europoje apie 300. Nukenčia jauni žmonės, vyrai – du kartus dažniau nei moterys. Dažniausios galvos traumų priežastys – eismo nelaimės, kritimai ir smurtas. Darbe įvykusias traumas neretai stengiamasi nuslėpti, todėl jų paplitimą tiksliai įvertinti gana sunku.
 
Po galvos traumų dažnos ilgalaikės smegenų sužalojimo pasekmės – ne tik judėjimo, jutimų sutrikimai, bet ir psichikos funkcijų sutrikimai (atminties sutrikimai, depresija, impulsyvumas, agresyvumas, lėtesnis mąstymas, sunku susikaupti ir priimti sprendimus, neadekvatus tikrovės vertinimas). Dėl to nukenčia žmonių darbingumas ir su sveikata susijusi jų gyvenimo kokybė.
 
Darbdavys gali nemažai nuveikti išsaugodamas ir stiprindamas darbuotojų smegenų sveikatą.
 
Suaugusiojo smegenyse net 100 milijardų neuronų, tai daugiau negu žvaigždžių mūsų galaktikoje. Ir visi jie praverčia gyvenime ir darbe. Saugok smegenis – asmeninę neuronų galaktiką.
 
Smegenų pažinimo savaitę (Brain Awareness Week) 1996 m. minėti pradėjo JAV labdaros organizacija DANA fondas, Lietuvoje – vieni iš smegenų pažinimo savaitės pradininkų VšĮ ,,Psichikos sveikatos iniciatyva” ir Lietuvos neuromokslų asociacija pirmąkart paminėję savaitę 2009 m.
 
SAM