Įpusėjus vasarai Vilniaus visuomenės sveikatos centro specialistai rekomenduoja gyventojams būti ypač budriems einant į mišką, parką ar net darbuojantis sode. Tai gana rimtas įspėjimas, nes, kaip sako Vilniaus VSC Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vedėja Biruta Zdanevičienė, šiais metais kaip niekada anksčiau labai daug erkių ir jos neįprastai aktyvios. Šiluma, drėgmė ir vešli augalija – tai puikiausios sąlygos daugintis erkėms bei susirasti maisto.

Dažniausiai erkės platina Laimo ligą ir erkinį encefalitą. Suprantama ne visos erkės gali užkrėsti minėtomis ligomis, bet susirgimų rodikliai yra gana dideli. Erkinis encefalitas yra sunki ir pavojinga liga, norint jos išvengti – rekomenduojama skiepytis, o Laimo liga yra pagydoma, bet geriau nesusirgti. Įkandus erkei – jokių profilaktinių priemonių jau netaikoma. Belieka tik tikėtis, kad nesusirgsime.

Vilniaus VSC duomenimis, per 2007 m. pirmąjį pusmetį Vilniaus mieste Laimo liga sirgo 120 žmonių (2006 m. tuo pačiu laikotarpiu – 26), o erkiniu encefalitu – trys (per 2006 m. pirmąjį pusmetį erkinio encefalito neregistruota). Per šių metų liepos mėn. Laimo liga susirgo dar 37, o erkiniu encefalitu trys žmonės.

Specialistų teigimu, ypač pavojingi gamtiniai erkių židiniai yra: Karoliniškių miško parkas, Vingio parkas, Žalieji ežerai, Turniškės, Valakupių I paplūdimys, Tapelių ežero žalioji zona ir kt.

Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės centro duomenimis, per 2007 m. pirmąjį pusmetį Laimo liga Lietuvoje sirgo 375 žmonės (2006 m. tuo pačiu laikotarpiu – 176), o erkiniu encefalitu – 44 (per 2006 m. pirmąjį pusmetį – 20). Taigi erkės labai aktyvios visoje Lietuvoje.

Suprantama, kad skaičiai visuomet gąsdina žmones, bet, norint išvengti erkių įkandimo, pirmiausia reikia saugotis patiems ir stebėti bei mokyti savo artimuosius, kad šie parazitai nepakenktų Jūsų sveikatai. Todėl, rengiantis grybauti, uogauti ar pasivaikščioti miške, būtina:
• rengtis šviesiais drabužiais ilgomis rankovėmis, ilgomis kelnėmis ir būtinai apsimauti ilgesnes kojines bei apsiauti sandarius batelius;
• naudoti erkes atbaidančias priemones;
• grįžus iš miško, parko ar kitų poilsio vietų būtina gerai apžiūrėti save ir artimuosius, ar nesimato ropojančios erkės, o jei pamatysite, kad ji jau įsisiurbė, paimkite pincetą, priglauskite jį kuo arčiau odos – suimkite erkę ir staigiai ištraukite. Po to patepkite kokiu nors dezinfekuojamuoju tirpalu;
• erkės įkandimo vietą reikia stebėti keletą dienų: ar neatsirado paraudimo, patinimo ar kitokių neįprastų požymių ar nėra peršalimo reiškinių. Jei pastebėsite ką nors neįprasta – kreipkitės į šeimos gydytoją.

Taip pat visuomenės sveikatos specialistai pataria, kad sodų, nuosavų namų gyventojai ir šeimininkai, bendrijų nariai turėtų daugiau dėmesio skirti aplinkos tvarkymui, dažniau šienauti žolę aplink namus, vaikų žaidimo aikšteles.

Parengė:
Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vedėja
Biruta Zdanevičienė,
tel. (8-5) 231 4409, mob. 8 68675741
el.p. uzkrligos@vilniausvsc.lt

Atstovė ryšiams su visuomene
Roma Daškevičienė,
tel. (8-5) 264 96 61, mob. 8 611 33021
el.p. r.daskeviciene@vilniausvsc.lt