Prieš mėnesį greitąja į ligoninę atvežta kritinės būklės pacientė — tuberkuliozės sunaikinti plaučiai kraujavo. Gyvybė vos ruseno. Šiandien moteriai tenka vaikščioti su kauke — liga užkrečiama. Medikai pripažįsta, sergamumas mažėja, tačiau ligų atvejai itin sunkūs.

Ant mirties ir gyvenimo slenksčio

Matosi tik Rasos (vardas pakeistas) šviesiai mėlynos akys — ant veido kaukė. Kvėpavimas sunkus. Iš Panevėžio atvežta keturiasdešimtmetė prieš mėnesį buvo leisgyvė. Dabar ji gali vaikščioti, jaučiasi stipresnė. Akys nedrąsiai šypsosi. „Mano istorija — apsileidimo istorija. Gydžiausi nuo tuberkuliozės jau prieš šešeris metus. Jaučiausi neblogai, todėl nebesitikrinau. Numojau ranka“, — prisipažino, kad mėgdavusi ir taurelę pakilnoti, cigaretės dūmą. Tuberkulioze sirgo jos tėvas, brolis. Po trejų metų moteris ėmė jausti vis didėjantį nuovargį, pasunkėjo kvėpavimas, lyg ant pečių būtų uždėtas sunkus paltas, atsirado kosulys su išskyromis. Manė, kad bloga savijauta — laikina. „Vasario pirmosios vakarą žiūrėjau televizorių. Šiek tiek po vienuoliktos jaučiausi be galo pavargusi, norėjau tik gulėti. Pajutau krūtinėje staiga užplūdusią šilumą. Galvoju, atsikosėsiu“, — prisimena lemtingą vakarą Rasa. Iš burnos paplūdo kraujas, sustabdyti kraujavimo nebegalėjo. Skubi kelionė iš Kupiškio į Panevėžį, iš kur medikai merdėjančią pacientę išsiuntė į Šiaulius. „Iš dviejų plaučių dabar likusi pusė. Numatytas pusės metų gydymas ligoninėje. Gydytojai sako, kad esu stipri, todėl kabinsiuosi į gyvenimą. Sveiksiu“, — šypsosi Rasa. Dabar, sako, valgo ne tik maistą, bet ir po kelias saujas tablečių, į raumenis taip pat leidžiama medikamentų.

Tuberkuliozė — ne valkatų liga“

Tai akcentuoja Šiaulių apskrities tuberkuliozės ir plaučių ligų ligoninės direktorė Vita Globytė. Sergančių šia liga mažėja, tačiau nauji atvejai užleisti, apie 70 procentų pacientų patenka į ligoninę jau su irimo ertmėmis plaučiuose. „Ligoninėje gydoma šešis mėnesius, jei pacientai nebeišskiria užkrečiamų bacilų, tada dar pusantrų metų gydomi ambulatoriškai. Ilgam gydymo procesui pacientą reikia paruošti psichologiškai. Praėjusiais metais mieste nustatyti 35 atvejai, beveik pusė jų — atviros tuberkuliozės forma“, — sakė V. Globytė. Gydytoja pulmunologė Rita Šopienė pasakoja, kad nuo 2001 metų dažniausiai serga darbingo amžiaus vyrai, daugiausiai — nuo 35 metų. Moterys dažniau serga vyresnio amžiaus — nuo 65 metų, medikai tai paaiškina organizmo nusilpimu. Vaikų sergamumas tuberkulioze taip pat mažėja, Šiauliuose praėjusiais metais buvo vienas atvejis, Kelmės rajone — keturi, Radviliškio rajone — vienas. „Tuberkulioze sergančio vyro portretas: darbingo amžiaus bedarbis, dažniausiai išsiskyręs, gyvena vienas, socialiai nesaugus, nesirūpinantis sveikata, piktnaudžiaujantis alkoholiu. Tokio amžiaus žmonės nelabai moka ir nori rūpintis savo sveikata“, — pabrėžė pulmonologė R. Šopienė.

Tapo pavyzdžiu

„Tapome pirmaisiais Lietuvoje, kurie teismo sprendimu priverstinai išsiuntėme gydyti atviros tuberkuliozės platintojus į Alytaus gydyklą“, — sakė R. Šopienė. Ligoninėje įkurtas pacientų informacijos kabinetas. Medikai sako, kad pacientams būtinas individualus bendravimas su gydytoju. Pacientų mokymo kabineto slaugytoja Andželina Škrebienė mano, jog su ligoniu reikia kuo daugiau bendrauti, motyvuoti gydytis ilgą laiką. „Pradėję mokytis pagal specialią savipagalbos programą, sužinojome, kad daug ko nežinojome. Ligoniui didžiausias autoritetas ir pavyzdys yra ne gydytojas, o toks pat ligonis, kuris serga ta pačia liga“, — pasakojo A. Škerbienė.

Apie tuberkuliozę

* Tuberkuliozė — užkrečiama, tačiau išgydoma liga, kurią sukelia tuberkuliozės bacila.
* Bacilos į organizmą patenka pro kvėpavimo takus.
* Susirgimo pradžioje nusiskundimų būna nedaug: skausmas krūtinėje, nuovargis, prakaitavimas, apetito stoka, svorio mažėjimas, kosulys, nedidelis karščiavimas.
* Privalu pradėti gydytis nedelsiant, vaistų vartojimas kasdieninis ir nuoseklus, ne mažiau kaip šešis mėnesius. Gydymo pradžioje būtina dėvėti kaukes.
* Kosint burną reikia prisidengti servetėle arba kairės rankos išorine plaštakos puse.
* Netvarkingo gydymosi rezultatas — vaistams atsparios tuberkuliozės išsivystymas, kurios gydymas yra sudėtingas ir tęsiasi ne mažiau dviejų metų.

iMed