Šią savaitę Urologijos klinikoje buvo atlikta šimtoji laparoskopinė nefrektomija (inksto pašalinimo operacija). Pasak Urologijos klinikos docento Daimanto Milono, laparoskopiškai inkstai pradėti operuoti 2003m., ir per penkerius metus laparoskopijos būdu atlikta šimtas tokių operacijų, o iš viso urologinių laparoskopinių operacijų – virš dviejų šimtų. Pasak D. Milono, tokia patirtis yra didžiausia Lietuvoje.

Apie 80 proc. inkstų šalinimo operacijų dažniausiai yra atliekama dėl inkstų vėžio, likę 20 proc. – dėl nepakankamai funkcionuojančio, susiraukšlėjusio inksto. Laparoskopinės operacijos privalumai – greitas atsistatymas, mažesnė komplikacijų rizika, trumpesnis paciento buvimas stacionare. Atviroji operacija – ilgesnis laikas ligoninėje, darbingumo atsistatymas dėl atlikto didelio ,pjūvio ir ilgesnio raumenų gijimo užtrunka apie 2 mėn.

Pasak. D. Milono, laparoskopines operacijas galima atlikti ne visiems – jei navikas metastazavęs, jei yra trombai venose – kol kas tokiems pacientams laparoskopinės operacijos neatliekamos. Jei navikas yra nedidelis, iki 4 cm – šalinama tik dalis inksto. Inkstų rezekcija laparoskopiniu būdu Urologijos klinikoje pradėta atlikti prieš metus – dabar jau yra atlikta 10 tokių operacijų. Laparoskopinė inkstų rezekcija, pasak D. Milono, yra viena iš sudėtingiausių urologinių operacijų.

Didžiausia su laparoskopu dirbančių urologų svajonė – robotinė Da Vinci sistema – laparoskopinės operacijos asistuojant robotui. Robotas valdo visus instrumentus, o chirurgas, sėdėdamas atskirai ir matydamas trimatį vaizdą, nuotoliniu būdu gali valdyti robotą. Rankų pirštų judesius tiksliai atkartojantys instrumentai įgalina preciziškai atlikti operaciją. Urologijoje robotinė technika labiausiai paplitusi atliekant radikalias prostatektomijas, bet ir inkstų operacijos taip pat gali būti atliekamos naudojant šią techniką. Šios naujos technologijos privalumus teko pajusti esant stažuotėje Leuven (Belgija) Universiteto urologijos klinikoje.

Eglė Žemaitienė
KMUK atstovė spaudai
Tel. 8 37 548141
Mob. tel. 8 682 68423
El.paštas: atstove.spaudai@kmuk.lt