Šis tas apie maisto priedus

Šiandien, norėdami pagerinti produktų kokybę ir juos ilgiau apsaugoti nuo
gedimo, maisto gamintojai naudoja specialus maisto priedus.

Pateikiame informaciją apie pagrindinius maisto priedus.

Antioksidantai pailgina produkto vartojimo trukmę, apsaugo jį nuo gedimo,
kurį sukelia oksidacija (pavyzdžiui, riebalų apkartimas, produkto spalvos
pasikeitimas) ir neleidžia toliau oksiduotis maisto produktui.

Antioksidantai gali būti:

Natūralūs

* askorbo rūgštis (E 300 ) ir jos junginiai askorbatai (E 301- 302, E 315 – 316)
yra nekenksmingi ir slopina riebių produktų (sviesto, margarino, aliejaus,
majonezo) riebalų rūgščių skilimą,
* tokoferoliai (E 306 – E 309) pasižymi vitamino E savybėmis ir randami
augaliniuose bei gyvuliniuose riebaluose,
* dažniausiai kaip antioksidantų šaltinis yra naudojama kviečių ar kukurūzų
gemalai arba jų aliejus.

Sintetiniai

* butilhidroksianizolis, BHA (E 320) nevartojamas labai plačiai, nes patekęs į
organizmą jis kaupiasi riebaliniame audinyje, pasižymi kancerogeniniu poveikiu,
kuris buvo nustatytas tiriant laboratorinius gyvūnus, taip pat slopina imuninę
sistemą,
* galatai (E 310 -312) pasižymi labai stipriomis antioksidacinėmis savybėmis,
tačiau taip pat yra toksiškos medžiagos, kurių vartojimas yra diskutuotinas, nes
pasižymi kancerogeniniu poveikiu, keičia kraujo fermentinę sudėtį bei sukelia
ląstelių biocheminius pokyčius.

Viena kitą stiprinančiai (sinergistiškai) veikiančios medžiagos atlieka
ne tik antioksidantų, bet ir kitas funkcijas.
 
* citrinų rūgštis (E 330) ir jos druskos (E 331 – 333) taip pat veikia kaip
daugiafunkcinis maisto priedas ir jų koncentracija maisto produktuose nėra
ribojama, nes tai natūrali medžiaga, randama augaliniuose ir gyvūniniuose maisto
produktuose,
*vyno rūgštis (E 334) ir jos dariniai (E 335 – 337, E 354) veikia kaip
antioksidantas, emulsiklis, skaidrinanti priemonė.