Bakterijos, kurios sukelia skrandžio opą, taip pat gali sukelti ir blogą burnos kvapą. Atlikti bandymai, kurių metu, pirmą kartą mokslininkai atrado Helicobacter pylori bakterijas žmonių, kurie neserga skrandžio ligomis, burnose.

Burnoje yra daugiau kaip 600 skirtingų rūšių bakterijų, kai kurios jų sukelias ligas. Helicobacter pylori bakterija buvo žinoma kaip skrandžio opos ir kitų skrandžio sutrikimų priežastimi. Mokslininkai apytiksliai apskaičiavo, kad iki 80proc. išsivysčiusių šalių žmonių turi šias bakterijas. Dabar atrasta dar viena burnoje galinti gyventi bakterija – Helicobacter pylori.

Mokslininkai siekė išsiaiškinti, kas sukelia blogą burnos kvapą, todėl tyrė halitoze besiskundžiančius žmones, kad įsitikintų, jo to priežastis gali būti Helicobacter pylori.

Iš 326 tirtųjų asmenų, 6,4proc. jų turėjo Helicobacter pylori bakterjių. Šiems žmonėms buvo nustatytas ne tik blogas burnos kvapas, bet ir išsivysčiusios burnos ligos. 15,7proc. žmonių, iš 102 tirtųjų, kuriems buvo diagnozuotos dantenų ligos, turėjo Helicobacter pylori bakterijų.

Halitozė yra plačiai paplitusi problema, kurią sukelia periodontitas, nevalomas liežuvis, prasta burnos higiena. Pacientai, kurių burnose buvo aptikta Helicobacter pylori, turėjo ir Prevotella intermedia bakterijų, kurios paparastai yra pagrindinės periodontito sukelėjos.

Nors H. pylori būdamos burnoje tiesiogiai nesukelia blogo kvapo, tačiau jos susijusios su dantenų ligomis, kurios ir yra halitozės priežastis. Toliau atliekami tyrimai, siekiant ištirti ryšį tarp H. pylori kaupimosi burnoje ir skrandyje.
 

iMed