+3
-3
0

Lėktuvui kylant ar leidžiantis, užgula ausis. Kodėl taip atsitinka? Ar verta nerimauti dėl nemalonios būsenos? Kokiais atvejais skrydį geriau atidėti ir kaip pagerinti savijautą, užgulus ausims skrydžio metu, konsultuoja Anykščių ligoninės otorinolaringologas Gintaras RASTENIS.

Kodėl užgula ausis skrendant lėktuvu?

Nemaloni būsena, kuri pasireiškia ausų arba nosies užgulimu, vadinama barotrauma (gr. baros – slėgis + trauma – sužalojimas). Barotrauma – ausies būgnelio, vidurinės ir vidinės ausies, prienosinių ančių, plaučių pažeidimas, kurį sukelia staigus atmosferos slėgio padidėjimas arba sumažėjimas. Taip atsitinka dėl oro, esančio mūsų vidinėje ausyje ir nosies priediniuose ančiuose, bei lėktuvo salono oro slėgio skirtumo. Barotraumos sukeltas ausų skausmas, užgulimas ar net pykinimas dažniausiai prasideda skrendant lėktuvu, jam kylant ar leidžiantis, taip pat nardant po vandeniu.

Nustatyta, kad po skrydžio lėktuvu apie 10 procentų suaugusiųjų ir apie 22 procentus vaikų būna barotraumos sukeltų būgnelio pokyčių.

Kylant ir leidžiantis lėktuvui, visiems užgula ausis. Netrukus klausa normalizuojasi. Tačiau jei žmogus sloguoja, serga sinusitais, iškrypusi jo nosies pertvara, tai ausys ar viena iš jų blokuojama.

Dažniausiai pažeidžiamas būgnelis, vidurinė ir vidinė ausis. Skauda, spengia ausyse, pablogėja klausa, kartais svaigsta galva, atsiranda pykinimas. Jeigu vidurinėje ausyje slėgis mažesnis negu aplinkoje, būgneliai įdumba į vidurinę ausį. Susidarius dideliam slėgio skirtumui tarp vidurinės ausies ir aplinkos, kraujas gali išsilieti vidurinės ausies gleivinėje, o, slėgio skirtumui dar padidėjus, – į vidinės ausies vidų, gali plyšti ausies būgnelis.

Kokie pirmieji požymiai dėl kurių reiktų sunerimti?

Pasireikšti gali šie simptomai užgulus ausims skrendant lėktuvu:

·   nosies ar ausų užgulimas;
·   ausies, nosies priedinių ančių skausmas;
·   pablogėjusi klausa;
·   skambėjimas ausyse;
·   skausmas aplink akis ir nosies šonuose;
·   galvos ir dantų skausmas;
·   galvos svaigimas;
·   kraujavimas iš nosies arba ausų.

Jei šie simptomai netrukus išnyksta, nerimauti neverta, tačiau jei ilgiau nei parą žmogus jaučiasi prastai rekomenduojama kreiptis į specialistą.

Kaip pasiruošti skrydžiui? Ką daryti, kad išvengtumėme nemalonių pojūčių?

Jeigu žmogui reikia kur nors skristi, o jis sloguoja, geriausiai skrydį atidėti. Nerekomenduojama skristi tik persirgus ausies uždegimu. Mat slėgiai turi įtakos būgnelių judėjimui, visiems vidurinės ausies procesams ir gali vėl pabloginti būklę. Jei skrydžio atidėti neįmanoma, tuomet būtina pasitarti su gydytoju.

Skrendant savijautą galima pagerinti ryjant seiles, čiulpant specialias pastiles, kramtant gumą. Vaikams geriau duoti čiulpti ledinuką ant pagaliuko (būtent ant pagaliuko, kad vaikas neužspringtų). Šiuo atveju gali padėti ir vaistai, mažinantys gleivinės paburkimą.

Galima pabandyti sau padėti tokiu būdu: įkvėpkite oro, užspauskite šnerves ir lėtai iškvėpkite pro užspaustą nosį, nepraverdami burnos. Šis metodas padeda atsiverti užsikimšusiam Eustachijaus vamzdžiui.

Jei ausies užgulimas nepraeina per parą, pirmiausia rekomenduojama kreiptis į specialistą. Delsiant galima sulaukti didesnių sveikatos bėdų, pvz., ūminio klausos nervo pažeidimo. Apžiūrėjus ausį būtų matyti, ar ausies būgnelis yra įtrauktas, už jo gali būti kraujosruvų arba skysčio. Specialistai atliktų specialius tyrimus, tam tikras procedūras, įvairius prapūtimus, kurie leistų orui patekti į būgninę ertmę. Reikėtų apžiūrėti ir nosį.
 

Inga MARKŪNAITĖ

Skrendant lėktuvu