Slyvos – puikus dietinis maistas

Slyvos valo organizmą, gerina sveikatą ir teikia mums daug vitaminų. Jose yra
ne tik vitamino B12 ir biotino, bet ir visų kitų B grupės vitaminų. Jos teikia
mums nemažai širdžiai reikalingo kalio, nuotaiką gerinančio vario ir organizmą
stiprinančio cinko.

Kodėl jos tinka dietinei mitybai?

Slyvose yra daug ląstelienos, kuri gerina virškinimą ir spartina medžiagų
apykaitą. Dėl to iš organizmo greičiau šalinamos susikaupusios kenksmingosios
medžiagos ir vandens perteklius. Visos žinome, kad pavalgius slyvų pradeda šiek
tiek pūsti pilvą. To kaltininkai – pektinai, kurie mažina cholesterolio kiekį
kraujyje, šiek tiek laisvina vidurius ir greitina riebalų deginimą. Slyvose
esančios balastinės medžiagų iš žarnyno šalina toksinus ir gelbsti nuo vidurių
užkietėjimo.

Šie kaulavaisiai yra geriausi angliavandenių apykaitos stimuliatoriai.
Ląsteliena, kurios gausu slyvose, lėtina angliavandenių pasisavinimą. Cukraus
kiekis kraujyje ilgiau išlieka pastovus ir mes ne taip greitai išalkstame.

Slyvų dietos pagrindai:

Laikydamosios slyvų dietos, per tris dienas galite numesti 2 – 2,5 kg svorio.
100 g šviežių slyvų turi tik 51 kcal.

Naudingiausios yra šviežios, vidutinio dydžio slyvos, kurių kauliukas lengvai
atsiskiria nuo minkštimo.

Žarnyne slyvos tarsi „suriša“ riebalų perteklių, todėl jie nesikaupia ant pilvo,
klubų, sėdmenų bei šlaunų. Jos taip pat neleidžia angliavandeniams virsti
tukinančiais trigliceridais.

Penkis kartus per dieną valgykite vien slyvų ir daržovių salotas, gurkšnokite
negazuotą mineralinį vandenį arba nesaldintą žaliąją arbatą. Rytą tuščiu
skrandžiu išgerkite stiklinę slyvų ir salierų sulčių.
Jei visą savaitę kasdien valgysite po 200 g slyvų, sumažės nervingumas, nerimas
bei depresinė nuotaika.

Slyvų dietos nepatartina laikytis tiems žmonėms, kurie serga žarnyno ir
virškinamojo trakto ligomis, kolitu.

Valgiaraščio pavyzdys:

Pusryčiai. Lėkštelė morkų salotų su slyvomis.

Pietūs. 250 g ryžių ir slyvų apkepo, pagardinto šaukšteliu slyvų uogienės
ar džemo. Galit rinktis ir 150 g paukštienos filė su slyvomis.

Pavakariai. Lieso jogurto indelis su slyvomis arba lėkštelė vaisių
salotų.

Vakarienė. 150 g virtų ryžių, paskanintų pjaustytomis džiovintomis
slyvomis.