Siekiant supaprastinti laikinojo nedarbingumo išmokų skyrimo procesą, "Sodra" 2008 m. vasario mėnesį pradėjo Elektroninių nedarbingumo pažymėjimų bei nėštumo ir gimdymo atostogų pažymėjimų tvarkymo sistemos (EPTS) kūrimo darbus. Planuojama, kad jau nuo 2009 m. spalio mėnesio naujoji sistema bus visiškai sukurta ir paruošta naudojimui.

EPTS naudą pajus visi – ir Lietuvos gyventojai (apdraustieji), ir draudėjai, ir gydytojai. Pagrindinė EPTS nauda apdraustajam – operatyvesnis valstybinio socialinio draudimo išmokos skyrimas, nes informacija apie gydytojo išduotą nedarbingumo pažymėjimą "Sodrai" bus perduodama iš karto.

Draudėjai informaciją apie savo darbuotojo nedarbingumo laikotarpius galės gauti internetu per elektroninę draudėjų aptarnavimo sistemą. Taip pat, teikiant informaciją apie apmokėtas dvi pirmąsias nedarbingumo dienas ir nedarbo laikotarpius, draudėjams nebereikės pildyti nedarbingumo pažymėjimų antrosios pusės ir jų pristatyti "Sodrai" – tai bus įmanoma padaryti elektroniniu būdu.

Gydytojai EPTS privalumais įsitikins, išduodami nedarbingumo pažymėjimus bei nustatydami nedarbingumo periodą. Naujoji sistema gydytojui leis matyti informaciją apie asmens jau turėtus nedarbingumo pažymėjimus, bendrą nedarbingumo dienų skaičių. Įdiegus EPTS, gydytojas, išduodamas pažymėjimą, sugaiš kur kas mažiau laiko, nes nebereikės pildyti viso blanko, o tik į sistemą įvesti kai kuriuos duomenis.
 

iMed