Nuo spalio 1-osios įsigalioja nauja Lietuvos higienos norma HN 71:2009 "Soliariumai. Sveikatos saugos reikalavimai“, pranešė Sveikatos apsaugos ministerija. Tikslas – užtikrinti didesnę soliariumų lankytojų saugą. Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) soliariumų keliamą riziką mini greta tabako ir alkoholio daromos žalos. Deja, žmonės ne visada į dirbtinės ultravioletinės spinduliuotės daromą žalą žiūri pakankamai rimtai.

Šią higienos normą parengė darbo grupė, sudaryta iš Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų Dermatovenerologijos centro, Valstybinio aplinkos sveikatos centro, Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Visuomenės sveikatos instituto, Vilniaus visuomenės sveikatos centro bei Valstybinės visuomenės sveikatos priežiūros tarnybos (VVSPT) specialistų. Ji buvo derinta su Soliariumų paslaugų teikėjų asociacija bei Lietuvos soliariumų asociacija. Sveikatos apsaugos ministro įsakymu ši norma buvo patvirtinta dar šių metų birželį, tad soliariumų paslaugų teikėjams buvo duota pakankamai laiko pasirengti naujovėms.

Įteisinti saugesni spinduoliai

Naujojoje higienos normoje įtvirtinta, kad ultravioletinių spindulių spinduolių skleidžiama veiksmingoji energinė apšvieta neturi viršyti 0,3 W/m2 (nuo 280 iki 400 nm bangų ruože). Šis dydis atitinka tropikų regionų saulės skleidžiamos UV spinduliuotės lygį, kurį PSO apibūdina kaip labai pavojingą.

Įrangos ultravioletinių spindulių spinduolių skleidžiamos veiksmingosios energinės apšvietos matavimus privaloma atlikti prieš pradedant soliariumų veiklą ir pakeitus ultravioletinių spindulių spinduolius kitų parametrų spinduoliais. Jei paslaugos teikėjas turi soliariumo gamintojo pateiktus veiksmingosios energinės apšvietos matavimų protokolus, kuriuose nurodyta, kad veiksmingoji energinė apšvieta neviršija 0,3 W/m2, atlikti matavimų iš naujo jam nereikės. Jei valstybinę visuomenės sveikatos saugos kontrolę atliekantys specialistai nustatys, kad soliariumas nesilaiko šio reikalavimo, soliariumas nebegalės teikti paslaugų.

Nepilnamečiams paslaugų nebeteiks

Viena iš svarbiausių naujovių, įsigaliojanti nuo spalio 1 d., kad soliariumuose draudžiama lankytis nepilnamečiams. Jei soliariumo darbuotojui kyla įtarimų dėl kliento amžiaus, jis privalo paprašyti pateikti asmens dokumentą ir 18 metų neturinčiam asmeniui paslaugos nesuteikti.

Pasak VVSPT Saugos kontrolės skyriaus vyr. specialistės Veslavos Golnis, ši nuostata į higienos normą įtraukta atsižvelgiant į PSO perspėjimus, kad soliariumo lempų spinduliuojamų ultravioletinių spindulių poveikis vaikystėje labai padidina riziką ateityje susirgti odos vėžiu. "Odos vėžiu ir visame pasaulyje, ir Lietuvoje serga vis daugiau ir vis jaunesnių žmonių, – sako V. Golnis. – Lietuvoje, kaip ir kai kuriose kitose šalyse – Ispanijoje, Portugalijoje, Belgijoje, Suomijoje, Prancūzijoje – šis draudimas taikomas kaip odos vėžio prevencijos priemonė.“

Dalysis atsakomybe

Nuo šiol soliariumų lankytojai galės paprašyti pildyti soliariumo paslaugų teikimo kortelę. Joje bus registruojamas deginimosi soliariume seansų skaičius, trukmė. "Ši kortelė bus naudinga ir klientui, ir paslaugos teikėjui, – aiškina V. Golnis. – Taip ir klientas, ir paslaugos teikėjas galės sekti, ar neviršijo rekomenduojamų dydžių, kiek kartų ir kokios trukmės deginimosi seansų klientas turėjo. Soliariumo darbuotojas galės patarti klientui dėl tolesnės deginimosi trukmės, o jei mato riziką, ir atsisakyti suteikti paslaugą. Taip bus išvengta ir neigiamų pasekmių sveikatai, ir ginčų dėl padarytos žalos“.

Užėję į kiekvieną soliariumą gerai matomoje vietoje nuo šiol turėtume rasti ir svarbiausios informacijos apie deginimąsi soliariume. Jose išaiškinta, kaip nustatomas odos tipas, kam naudotis soliariumu nepatariama, kokios gali būti nesaikingo deginimosi pasekmės, kokia turi būti mažiausia pertrauka tarp deginimosi seansų ir kt.

VVSPT specialistai atkreipia dėmesį, kad soliariumo paslaugas teikiančioje įmonėje draudžiama teikti informaciją apie soliariumo gydomąjį, profilaktinį poveikį ar teigiamą poveikį sveikatai.

Vakarų ekspresas