+3
-0
+3
SOS. Kaip padėti sergančiam šia baisia persivalgymo manija?

Kristinos istorija

Kartą Kristina laikėsi skysčių dietos. Aš jos laikysiuosi, – tarė ji sau. Šį kartą aš nepasiduosiu potraukiui.Tačiau kitą dieną Kristinos valia silpnėjo. Ji galėjo galvoti tik apie maistą. Galiausiai ji nusprendė patenkinti potraukį valgyti. Daugiau savęs kontroliuoti jau negalėjo. Iš šaldiklio ji pasiima dėžę ledų ir per kelias minutes juos suvalgo. Tada pradeda virtuvėje ieškoti, ką dar galėtų surasti valgomo. Po 45 minutes trukusio valgymo Kristina tiek prisivalgiusi, kad, atrodo, jos pilvas tuoj plyš. Ji pasibjaurėjusi savimi ir įbauginta suvartotų tūkstančių kalorijų. Ji skuba į vonios kambarį vemti. Tada lipa ant svarstyklių, norėdama įsitikinti, kad svoris nepadidėjo. Ji prisiekia rytoj vėl pradėti laikytis dietos. Rytoj viskas bus kitaip.

Pagalba susirgus bulimija

Jeigu jus vargina bulimija, jūs žinote, kaip yra baisu nekontroliuoti savęs. Dar didesnę baimę kelia žinojimas, kad jūs kenkiate savo organizmui. Tačiau nereikia nusiminti: viską galima pakeisti. Nepaisydami laiko, per kurį kovojate su bulimija, galite išmokti nutraukti persivalgymo ir maisto šalinimo iš organizmo ciklą ir suformuoti sveikesnį požiūrį į maistą ir savo kūną.

Žingsniai mėginant pasveikti yra sunkūs. Normalu, kad, mėgindami išvengti persivalgymo ir paskesnio maisto šalinimo, net suprasdami tokio elgesio keliamą pavojų, patirsite prieštaravimų. Net jei tik mąstote, kur rasti pagalbos kovojant su bulimija, tai jau yra didelis žingsnis į priekį.

Sveikimo nuo bulimijos etapai

  • Pripažinkite, kad turite problemą. Iki šiol jūs gyvenote mintimi, kad labiau sulysę ir kontroliuodami valgomą maistą, gyvensite geriau galiausiai pasijusite gerai. Pirmasis etapas sveikstant nuo bulimijos yra sutikimas, kad jūsų santykis su maistu yra iškreiptas ir nekontroliuojamas.
  • Pakalbėkite su kuo nors. Gali būti sunku kalbėti su kuo nors apie tai, ką patiriate, ypač jeigu jūsų bulimija ilgą laiką buvo paslaptis. Jums gali būti gėda, atsirasti prieštaravimų ar baimė, ką apie jus gali pamanyti kiti. Tačiau svarbu suprasti, kad esate ne vieni. Raskite gerą klausytoją ką nors, kas jus paremtų mėginant gerinti situaciją.
  • Venkite žmonių, vietų ar veiklos, kuri galėtų skatinti pagundą persivalgyti ar iš organizmo pašalinti suvalgytą maistą. Gali tekti vengti madingų ar lieknas kūno formas reklamuojančių parduotuvių, mažiau laiko leisti su draugais, kurie nuolat laikosi dietos ir kalba apie svorio metimą, nesilankyti svorio metimą ar bulimiją reklamuojančiose interneto svetainėse. Taip pat jums gali tekti atidžiau planuoti mitybą, rinktis kulinarijos žurnalus ir laidas.
  • Ieškokite profesionalios pagalbos. Kvalifikuoto mitybos sutrikimų specialisto patarimai ir parama gali padėti pagerinti savo sveikatą, vėl išmokti normaliai maitintis ir suformuoti sveikesnį požiūrį į maistą ir savo kūną.

Jeigu jums artimą žmogų vargina bulimija

  • Pasiūlykite užuojautą ir paramą. Turėkite galvoje, kad žmogus gali mėginti išsiginti ar supykti. Tačiau jei jis ar ji atsiveria, išklausykite neteisdami ir pasirūpinkite, kad jis suprastų, jog jums rūpi jo gerovė.
  • Pasistenkite neįžeisti, neišgąsdinti, nekaltinti ir venkite globėjiškų komentarų. Kadangi bulimiją dažnai sukelia ir paaštrina stresas, menka savigarba ir gėda, neigiamas požiūris viską tik dar labiau pablogins.
  • Pateikite gerą pavyzdį – sveikos mitybos, sportavimo ir kūno išvaizdos. Susilaikykite nuo neigiamų komentarų apie savo ar kito asmens kūną.
  • Pripažinkite ribas. Būdamas tėvu ar draugu nedaug galite padaryti, kad sutvarkytumėteartimo žmogaus bulimiją. Bulimijos varginamas žmogus privalo pats apsispręsti judėti į priekį.
  • Pasirūpinkite savimi. Žinokite, kada reikia pačiam kreiptis patarimo į konsultantą ar sveikatos priežiūros specialistą. Valgymo sutrikimų valdymas kelia stresą, todėl šie veiksmai padės jums užtikrinti paramos sistemą pačiam sau.